La portada del diari dels Estats Units The New York Times obria avui afirmant que “Els kamizakes de l’assistència sanitària d’Espanya lluiten contra el coronavirus” (Spain’s ‘health care kamizakes’ battle coronavirus). L’afirmació va acompanyada d’un reportatge fet en base a entrevistes a personal sanitari on expliquen les circumstàncies en les quals treballen i els recursos dels quals disposen.
El vídeo va acompanyat de la següent explicació: “Més de 12.000 treballadors sanitaris han agafat el Covid-19 a Espanya davant una manca important d’equips de protecció personal. Les infermeres i metges ens mostren com es fan els seus propis vestits, màscares i escuts”.
Així, una de les treballadores que participa del reportatge afirma que la màscara que porta li va fer el seu marit, “que és molt MacGyver”. La seva resposta va ser d’alegria però també d’exigir que hi hagués material per a totes les companyes de l’hospital.
Una altra de les participants, de l’Hospital La Paz a Madrid, explica que va ser la segona en caure i que ara, de 40 metges que són a urgències, ja han caigut 16. Passant per diferents perfils, el reportatge mostra la manca de recursos i com això està suposant que molts professionals caiguin malalts.
A més, també denuncien el col·lapse que estan patint les urgències i mostren imatges de com a hospitals de Madrid els pacients esperen estirats a terra. “qualsevol espai s’està reconvertint en atendre pacients. Parlem de sales d’espera, de cadires… i així els nostre treballadors també estan caient a un ritme brutal”, afirmen entre diverses veus. “Jo perquè m’he contagiat? Per què ho he fet malament? No. Perquè no teníem mitjans ni els protocols eren els adequats”, aporta Eugenia Cuesta, infermera de l’Hospital 12 de Octubre.
Al principi, expliquen, utilitzaven una bata per cada pacient però ara ja es reutilitzen i les que es tenen no són les adequades. Sobre les mascaretes, Rosa Nieto, una infermera de l’Hospital Virgen de las Nieves explica que abans de llançar-les pregunten si queden pel dia següent i, si la resposta és negativa, es guarden la que han fet servir al llarg del dia.
L’enginy ara mateix està en la seva màxima expressió per poder combatre això. Mostren aleshores com fan mascaretes amb les fundes de les bates estèrils o pantalles protectores amb un portafolis.
Una altra idea, que explica Alfonso Vidal, anestesiòleg de l’Hospital Sur de Alcorcón, la van tenir les infermeres de quiròfan: els llençols de quiròfan que ara no s’estan utilitzant perquè no s’estan fent operacions programades, es podien retallar i fer servir per crear bates.
Reconeixen que és molt difícil quedar-se enrere o negar-se a atendre pacients si no se’ls hi dóna material. “No diré que no atenc a un pacient perquè no estic protegida… Aleshores ens estan convertint en kamikazes sanitaris totalment” o “no volem ser màrtirs perquè no ho som, volem ser professionals protegits”, són algunes de les frases finals del reportatge. Una altra, encara és la Lubna Dani, metgessa de l’Hospital La Paz, que diu: “una, quan es fa metgessa, d’urgències en concret, pretèn salvar vides… El què em preocupa és no poder fer-ho”.