Comissions Obreres considera que el govern català i també l’espanyol “no han gosat prendre el comandament de totes les entitats privades, que han quedat sense fer gairebé res i que disposen d’espai, material i professionals absolutament indispensables pel combat contra la pandèmia”. El sindicat ho diu en un dur comunicat en el qual denuncia el desbordament que pateix el sistema sanitari català que, afirma, s’està convertint en el punt dèbil per contenir la pandèmia del coronavirus.
“Ens diuen que ara mateix tot és públic en el sistema de salut a Catalunya, però veiem coses paradoxals com que s’hagin presentat Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) en entitats sanitàries privades com la Clínica Dexeus, o la Clínica Planas, o Dentix, cosa que suposa enviar a casa un miler de sanitaris, mentre al mateix temps s’ha de recórrer a estudiants de cicle mitjà de formació professional per atendre les persones malaltes” explica, Toni Mora, responsable de Política Territorial, Acció Social, Barcelonès i Migracions a CCOO de Catalunya.
Segons el sindicat, “no s’aprofita al màxim la sanitat privada” en aquesta situació d’estat d’alarma per coronavirus. Això en un moment en què les estructures de la sanitat pública estan saturades. “Jo he preguntat a les autoritats del país perquè no s’aprofita al màxim el potencial que té la sanitat privada, més enllà d’allò que es diu de fer-ne una coordinació. La resposta que m’han dit, sense afegir-hi detalls, és que ho fan per ser més operatius”, diu Mora. En aquest sentit contraposa la imatge d’hospitals perfectament equipats al recurs de muntar instal·lacions de campanya en poliesportius o a la Fira de Barcelona.
Mercat ineficaç
Mora es pregunta en veu alta si, ni en una situació excepcional com la que es viu, el govern de Catalunya no mostra prou energia per a fer que les empreses que hi ha darrere d’hospitals com Clínica Dexeus passin a formar plenament i no parcialment, del dispositiu de lluita contra la pandèmia. En aquest sentit, el sindicat afirma que l’arquitectura de gestió d’àmbit públic, públic – privat i privat tampoc no ha resultat eficient per a preservar el dret a la salut de la població en un moment de forta tensió. “El mercat ha resultat ineficaç i immoral per proveir els productes necessaris”, afirma CCOO.
Per això, CCOO reclama una reunió urgent del Consell de Direcció del CatSalut perquè el Govern doni informació precisa de la distribució de material i la mobilització de recursos i persones per contenir la pandèmia de coronavirus. Recorda que la secretària general de la federació de sanitat del sindicat ha enviat dues cartes exposant a la Generalitat la situació dels professionals sanitaris i sociosanitaris.
CCOO de Catalunya acaba afirmant que quan acabi l’emergència exigirà reorganitzar l’àmbit públic de salut a Catalunya i integrar l’àmbit sociosanitari i les residències en una sola conselleria. També assegura que caldrà parlar del creixement de l’Institut Català de la Salut i de la necessària inversió pública i gestió directa d’equipaments a l’àmbit sociosanitari.
1 comentari
Hay alguna información oficial de cuántas camas de hospitalización y de UCI de la Sanidad Privada ha utilizado el CatSalut en esta pandemia? Y de cuánto dinero ha pagado por cada paciente derivado a la sanidad privada por el colapso del sistema publico? Gracias