A partir del dilluns 20 d’abril les farmàcies catalanes comptaran amb 1,5 milions de mascaretes quirúrgiques per distribuir entre la població. Es tractarà de la primera remesa del total de 14 milions de mascaretes que ha comprat el Govern perquè garantir la protecció de la població en el període de desconfinament. En teoria són dues per cada català, la primera de les quals serà gratuïta, ensenyant la targeta sanitària. En la roda de premsa diària per la crisi del coronavirus, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que s’ha decidit esperar al 20 d’abril per començar aquesta distribució, que durarà a mitjans de maig, després de parlar-ne amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.
Aquest matí, aquest consell ha emès un comunicat en el qual advertien del poc marge de temps que hi havia perquè les 100.000 mascaretes arribessin a les 3.227 farmàcies del país, i que la seva dispensació es pogués fer mitjançant el sistema de recepta electrònica. Però sobretot s’alertava que la comanda era insuficient, i que hi havia el risc de crear aglomeracions davant les farmàcies. El president del Consell, Jordi de Dalmases, també ha intervingut en diversos mitjans per demanar a la ciutadania que dimarts ningú anés a la farmàcia a buscar la mascareta perquè molt possiblement no hauria arribat. Finalment, el Govern ha fet marxa enrere, segons ha dit Budó, d’acord amb el criteri dels farmacèutics.
Dijous, la consellera de Presidència va anunciar que aquestes primeres 100.000 mascaretes es volien destinar a aquelles persones que dimarts no tinguin més remei que desplaçar-se als seus llocs de treball, a causa de l’aixecament de les mesures més restrictives de confinament decretat pel Consell de Ministres (contra el parer del Govern català). Però ningú no podia garantir que, efectivament, les primeres mascaretes es destinessin a aquestes persones, i no al primer que dimarts arribés a la farmàcia. Avui, la consellera ha explicat que els criteris de distribució seran poblacionals, i que “esperem que arribin a les persones que abans ho necessiten, que són els col·lectius més vulnerables i les que han de començar la seva activitat laboral”.
També aquest matí, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat en una entrevista que ha demanat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que “contesti per escrit” la demanda de pròrroga que la Generalitat li va presentar el passat dimecres, acompanyada d’un document d’experts que l’avalen. “Que em contesti si aquest informe d’experts no és correcte, al seu entendre. Vull una resposta científica”, ha requerit Torra. El president ha tornat a fer una crida a la població per prendre mesures d’autoprotecció, perquè “estem en un moment crític, no podem abaixar la guàrdia, perquè un rebrot ens agafaria a un 10% de les UCI doblades ocupades, i, en aquestes condicions, ens suposaria una greu davallada de la qual ens costaria recuperar-nos”.
Un bot de WhatsApp
A banda d’això, en la roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergès, ha anunciat la posada en marxa d’un bot a WhatsApp que ofereix informació oficial i veraç sobre el (Covid-19). “L’objectiu del nou servei d’atenció ciutadana és facilitar que aquesta informació oficial arribi a molta més gent i es pugui compartir ràpidament. També vol ajudar a combatre la desinformació i la viralització de notícies falses en les plataformes de missatgeria instantània proporcionant informació de fonts oficials”, segons s’informa en un comunicat del Govern.
Per activar el bot de la Generalitat de Catalunya a WhatsApp, primer òbviament cal tenir aquesta aplicació al telèfon o obrir la versió web en un navegador. Després clicar a l’enllaç https://gen.cat/whatsapp o afegir el número +34681012012 als contactes, i iniciar un xat amb la paraula ‘Hola’.
La consellera Vergès també ha explicat que el sistema de salut de Catalunya compta actualment amb un reforç de 1.600 professionals sanitaris extra, entre els metges i infermeres procedents d’altres països als quals se’ls ha convalidat el títol, estudiants de medecina i infermeria dels darrers cursos, o altres professions sanitàries i persones jubilades que s’han incorporat a la lluita contra la pandèmia.