Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Generalitat ha anunciat la realització de 27.238 tests tipus PCR a tots els centres de gent gran on almenys s’hagi detectat un cas de Covid-19, que són actualment 604 a Catalunya. Aquesta actuació, que es va començar a fer la setmana passada i es preveu acabar el 8 de maig, forma part del pla d’acció de residències que Salut va anunciar la setmana passada, en el moment en què va assumir competències del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
Amb els resultats de les proves es decidirà la separació per àmbits entre els afectats i els sans. En el cas d’instal·lacions on no es pugui fer la segregació per manca d’espai, es faran trasllats cap a altres residències o nous espais habilitats. De fet, la coordinadora de les residències i directora assistencial de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, Yolanda Lejardi, ha explicat en roda de premsa que s’han identificat 26 espais amb 1.044 places per a poder reubicar tant a persones infectades com sanes.
Deu residències en situació crítica
L’equip responsable del pla d’urgència sanitària als centres geriàtrics de Catalunya ha detectat una desena de centres residencials que tenen una situació crítica, no només sanitària sinó també de gestió. En tres casos s’ha fet una intervenció directa que ha implicat el canvi d’entitat gestora, en una altra residència s’ha optat per reforçar la direcció i en les altres 6 s’està realitzat una avaluació per part dels equips d’inspecció.
Un dels mecanismes per preservar la salut dels residents que no tenen cap problema és l’autorització a aquells que ho poden assumir de retornar als seus domicilis. Això s’ha fet en 516 casos i també a 285 persones amb discapacitat. A més, s’han fet 480 reubicacions en centres amb els requisits per tenir cura dels interns, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés.
La realització de proves als usuaris i als treballadors dels centres és la clau de volta del pla de recuperació de les residències. De manera immediata s’ha fet també una actuació consistent a dotar de material de protecció i de neteja les residències. S’han lliurat més de 800.000 productes i 500.000 equips de protecció individual (EPIs). També s’han fet un gran esforç per situar equips de suport basats en oxigen en unes 900 instal·lacions geriàtriques amb capacitat per gestionar-lo, ha dit Vergés.
Reforç al personal
En la setmana que fa que Salut és el departament responsable del sector geriàtric de Catalunya, s’han triplicat les actuacions d’atenció primària i s’ha iniciat també un procés per reforçar les plantilles dels geriàtrics, molt delmades per la pandèmia. Així, s’han incorporat, de moment 162 nous professionals i s’han unificat les diverses borses de treball existents (del Servei Català de la Salut, dels serveis socials, dels ajuntaments i de les entitats gestores de residències). Això, tanmateix, no inclou professionals formats que a causa de la llei d’estrangeria no poden optar a aquests llocs de feina. A més, en la roda de premsa s’ha afirmat que s’ha destinat un centenar d’infermeres i infermers a les residències per reforçar-ne l’atenció.
Dins d’aquest pla, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que també «s’han triplicat les visites de l’atenció a centres residencials per augmentar resposta sanitària» i donar suport al personal. Això, però, no s’ha fet d’igual manera en tots els centres. Segons ha detallat el gerent d’Ordenació i Cartera de Serveis Assistencials del departament, Àlex Guarga, hi ha unes 250 residències grans amb capacitat de donar assistència sanitària, aproximadament 600 que necessiten parcialment el suport sanitari de l’atenció primària i 120, les més petites, que en depenen exclusivament.