El Govern ha rebut el document que el president de la Generalitat, Quim Torra, va encarregar a un grup d’experts, dirigits pel doctor Oriol Mitjà. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que “és un informe amb un seguit de recomanacions de tipus estratègic, per tal de guiar la Generalitat en el desenvolupament del pla de desconfinament de Catalunya”. El text destaca dues mesures: el distanciament social i la identificació de casos, contactes i el seu aïllament. També recomana una relaxació del confinament en 5 fases graduals seguint una metodologia, criteris i paràmetres avalats per la Unió Europea. Així com la previsió de possibles futurs escenaris de rebrots perquè “implicarien nous cicles de confinament, ja fossin globals o locals”.
Per anar avançant cap a un pla de desconfinament general, la portaveu ha anunciat que l’informe preveu “un pla de desconfinament parcial controlat de menors i gent gran en franges horàries segregades, per evitar efectes psicològics relacionats amb l’esgotament social” i “l’inici d’un estudi per conèixer el percentatge de persones serològicament positives”. Per això, és important utilitzar l’app STOPCOVID, per seguir duent a terme la vigilància de símptomes i la utilització de mascaretes.
El document presentat avui serà avaluat i servirà per implementar l’estratègia del PROCICAT que “serà qui durà a terme la proposta final de pla de desconfinament i un Consell Executiu extraordinari, el Govern l’aprovarà”.
A banda, durant la mateixa roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat que el Departament ha fet 2.405 noves contractacions de professionals sanitaris des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, 768 de les quals s’han fet els últims deu dies.
Del total, 259 són professionals estrangers (comunitaris o extra comunitaris); 782 són professionals tècnics de cures auxiliars d’infermeria; 608 estudiants de grau d’Infermeria que havien fet l’examen de l’especialitat EIR; 378 estudiants de Grau de Medicina i amb l’examen del MIR; 3 estudiants d’altres professions sanitàries; 24 estudiants de formació professional; 59 persones jubilades; 22 de personal emèrit, personal amb funcions sindicals i metges forenses; i 270 voluntaris que es van incorporar al SEM en la tasca de seguiment de pacients amb simptomatologia de Covid-19. Vergés ha remarcat “aquest esforç enorme, de molta gent, que s’ha posat a disposició del sistema en aquesta pandèmia”.
S’incorporaran 134 llits a Barcelona pel pla de xoc de residències
D’alta banda, la titular de Salut ha anunciat que es posen en marxa dos espais més per donar resposta a la situació de les residències a Barcelona. Són la Residència Mundet i l’Hotel Room Mate Carla, amb un total de 134 llits i on s’hi destinaran pacients amb Covid negatiu.
Alba Vergés ha ressaltat que aquests equipaments permetran “donar oxigen a les residències” i alhora “sectoritzar i separar bé les persones que donen positiu per Covid de les que donen negatiu”. La consellera ha explicat que en una primera fase la Residència Mundet tindrà 27 places tot i que es preveu que pugui arribar a doblar la seva capacitat i tenir-ne 27 més. Avui mateix ja s’hi s’han traslladat les deu primeres persones. Aquesta residència és l’adaptació de l’espai Respir de la Llar Mundet, un equipament que el gestiona el Consorci de Salut i Social de Catalunya. I el segon espai destinat a una estada temporal per a persones amb Covid negatiu és l’Hotel Room Mate Carla, que gestionarà l’entitat l’Onada. Vergés ha destacat que és “el primer hotel destinat per persones que provenen de residències” i que té una capacitat màxima de 80 places amb habitacions individuals i banys adaptats per persones amb dependència.
Durant la roda de premsa, la consellera Vergés també ha anunciat que s’ha posat en marxa la distribució de 20.000 lots de productes alimentaris destinats a persones grans, malalts crònics i pacients de COVID-19, confinats a Barcelona. Són 220 tones d’aliments per evitar que persones especialment vulnerables, que no disposen de xarxa familiar o veïnal, hagin de sortir a comprar.
Vergés ha concretat que els 280.000 àpats es faran arribar a través de Correus a 10.000 persones de més de 70 anys, -que l’Ajuntament de Barcelona ha ajudat a identificar-, 8.000 persones amb Covid positiu, i 2.000 persones amb malalties cròniques, que tant l’Ajuntament, com associacions i l’Atenció Primària han ajudat a identificar.
A preguntes dels periodistes, Vergés ha defensat que, en el marc d’alguna mesura de desconfinament, la Generalitat contempli la salut emocional d’infants i adolescents fins als 18 anys: “És una franja d’especial interès, que volem protegir perquè fer-ho és la nostra competència i ho farem en base a dades, que ho justifiquin, amb prudència i garantint sempre la seguretat”, ha subratllat la titular de Salut abans de remarcar que qualsevol acció de desconfinament es farà “a mesura que podem anant controlant l’epidèmia”.
Per últim, la consellera ha xifrat en més de 27 els milions de productes de protecció individual rebuts des de l’inici de l’epidèmia per protegir els professionals sanitaris i de les residències, dels quals prop del 70% han estat adquirits directament per la compra extraordinària centralitzada de la Generalitat. En aquesta quantitat, però, no s’inclou compra de material efectuada pels propis centres, que s’han anat proveint seguint els circuits habituals que aquests tenen establerts. Vergés ha posat en valor “l’esforç ingent de tothom” per disposar-ne i el fet que l’ús setmanal d’aquests materials s’hagi multiplicat més que per 10 respecte abans de l’epidèmia, quan només se’n gastaven mig milió d’unitats.