Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La regió sanitària Alt Pirineu-Aran, Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona passaran dilluns 11 a la fase 1 del desconfinament tal com estava previst. No ho farà la resta de Catalunya donat que encara es troba en risc moderat majorment i en risc moderat-alt en el cas de la ciutat de Barcelona.
Aquesta decisió encara ha de ser aprovada pel Gobierno de l’estat espanyol però la consellera Alba Vergés ha apuntat que “tot i poder ser massa agosarada” que acceptaran aquest pla perquè està realitzat en base a dades. Ho parlaran en una reunió bilateral on hi seran políticament però també tècnicament, ha assenyalat.
Dades que han tingut en compte la taxa reproductiva efectiva (Rt): taxa que indica la mitjana de persones que s’infecten d’un mateix cas, la Incidència Acumulada (IA) per 100.000 habitants en els darrers 14 dies – una taxa que representa el nombre de persones, que han desenvolupat la malaltia durant els últims 14 dies, des de l’inici de la epidèmia fins al dia d’avui-. I l’Índex EPG (Creixement potencial de menor a major): un índex que és producte de la multiplicació de la incidència acumulada dels darrers 14 dies (per 100.000 habitants) i de la mitjana de la Rt dels darrers 7 dies. I representa el creixement potencial del brot a nivell de regió sanitària.
Com ha explicat el secretari de Salut Pública, el doctor Joan Guix, “aquestes decisions no es prenen gratuïtament sinó que responen a indicadors objectius clars i transparents”. Entre aquests indicadors es tenen en compte la descripció del territori i les característiques demogràfiques, sociològiques de cada territori. També dades epidemiològiques d’evolució de la incidència i taxes de penetració, així com de la capacitat del sistema assistencial. És a dir, fins quin punt cada regió té capacitat de respondre en cas d’un rebrot.
Així, les dades s’han dividit en 4 categories de risc: baix (de 0 a 30), moderat (de 30 a 70), moderat-alt (70 a 100) i alt (més de 100). A Catalunya no hi ha cap regió sanitària en risc alt.
Per risc baix, han inclòs l’Alt Pirineu i Aran, amb un risc de 8 dins l’índex EPG, Terres de l’Ebre amb un risc de 18 i el Camp de Tarragona amb un valor de 21. La interpretació ha estat que ser dins la categoria de risc baix pot suposar un criteri d’avenç de fase de esconfinament, sempre i quan es faci una valoració conjunta d’altres indicadors: capacitat actual del sistema assistencial (atenció primària, urgències, hospitalització e intensius) així com indicadors de capacitat de seguiment de casos i contactes, mobilitat regional, socials, econòmics i demogràfics.
Les regions que s’han inclòs dins la categoria de risc moderada després de fer el càlcul són Barcelona Metropolitana Nord (amb un índex EPG de 38), Catalunya Central amb un risc de 46, Barcelona Metropolitana Sud amb un índex de 58, Lleida amb risc de 60 i Girona amb risc de 65.
Per últim, la regió sanitària de Barcelona es troba en un risc de 91 en creuar una incidència acumulada durant els últims darrers 14 dies de 157 i una taxa reproductiva efectiva (la taxa que indica la mitjana de persones que s’infecten d’un mateix cas) de 0,7. S’inclou així dins la franja de risc moderat-alt.
Així, aquestes últimes regions, apunten, indiquen la necessitat de monitoritzar l’evolució de manera continua per assegurar la resposta primerenca i la presa de decisions per prevenir rebrots. La categoria de risc alt, combinada amb altres indicadors de risc, indica la necessitat de reforçar mesures de contenció i mitigació degut el risc de patir un rebrot.
La consellera Vergès ha volgut remarcar que passar de fase no implica per res relaxar-se ni poder passar a fer moltes altres coses de les que ja estan ara permeses. Justament en aquesta línia, ha indicat que “serà molt necessari coordinar-se amb els ajuntaments, amb les entitats locals i inframunicipals perquè són qui millor coneix els seus carrers, les seves paltges i els seus equipaments”.