Una enquesta realitzada per Metges de Catalunya (MC) ha revelat que el 65% dels facultatius dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’emporta la roba sanitària bàsica, coneguda com a pijama, al seu domicili particular per garantir la neteja i la desinfecció durant la pandèmia del coronavirus. El sindicat denúncia que l’escassetat de recanvis i la freqüència insuficient de rentat del servei de bugaderia dels ambulatoris provoca que la majoria dels professionals optin per endur-se la roba casa i assegurar d’aquesta manera que comencen cada jornada de treball amb l’uniforme degudament higienitzat.
Per reduir les possibilitats de contagi de la Covid-19 entre els professionals, l’organització reclama a l’ICS que reforci el servei de bugaderia del primer nivell assistencial i que incrementi la quantitat de roba sanitària disponible en els centres. “No podem passar diversos dies amb els mateixos pantalons i la mateixa camisa. I rentar la roba a casa comporta traslladar el risc de contagi al nostre entorn personal i familiar”, afirma el president del Sector Primària ICS de MC, Javier O’Farrill.
El fet que, a partir d’ara, l’atenció primària esdevingui el principal baluard per al control i seguiment de la pandèmia hauria de conscienciar les gerències sobre la necessitat de procurar la màxima seguretat als professionals sanitaris en les seves condicions de treball. Així, segons O’Farrill, no hi caben excuses, com les esgrimides per relativitzar la denúncia del sindicat sobre la manca generalitzada d’equips de protecció individual (EPI), a la qual no s’hi pot afegir també un tractament insegur de la roba sanitària. “El recanvi ha de ser diari i s’ha d’assegurar que el rentat es produeixi en les condicions que s’han demostrat eficaces per eliminar la presència del virus”, exigeix el responsable sindical que recorda que per mantenir sota control la transmissió del coronavirus cal minimitzar les possibilitats de contagi dels metges i infermeres “a la mínima expressió”.