Ferroser Serveis Auxiliarias, una filial de la constructora Ferrovial, gestionarà el dispositiu telefònic de la Generalitat per rastrejar els contactes de les persones que hagin resultat positives per COVID-19. El departament de Salut ha decidit externalitzar el servei i adjudicar aquest contracte per un valor de 17,6 milions d’euros en total, una contractació que s’ha realitzat sense concurs i emparant-se en la normativa de l’estat d’alarma, que permet atorgar contractes a dit i per via urgent.
La contractació, avançada per El Confidencial, ha estat realitzada oficialment pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), segons la resolució a la qual ha tingut accés eldiario.es. Aquest servei s’emmarca en un nou programa contra la COVID-19, que el Departament ha posat en marxa a partir d’aquesta setmana, i que inclou un estudi epidemiològic basat a rastrejar tots els contactes personals que ha tingut una persona que acaba donant positiu en una prova de laboratori.
D’aquesta manera, segons el mandat de Govern, qualsevol persona asimptomàtica que sigui considerat un “contacte estret” d’una altra persona que hagi donat positiu per COVID-19, haurà de ser informada de la seva situació. A partir de llavors, “s’iniciarà el seu seguiment de forma passiva, fent-li les recomanacions oportunes respecte a les precaucions d’higiene respiratòria i rentat de mans i símptomes d’alarma de la malaltia”, explica la resolució, que defineix el servei que prestarà Ferrovial a vàries trucades a cada contacte durant catorze dies.
La mateixa constructora és, a més, és l’empresa que gestiona el telèfon d’informació sanitària 061, que durant les últimes setmanes ha multiplicat el seu protagonisme com a punt d’entrada de les consultes, mentre els centres de salut no cobrien la demanda.
El nou contracte subscrit per la Generalitat consta d’una part fixa, de 9 milions d’euros en total, i una altra variable, que es calcula en 8,6 milions. La resolució no necessita el període de vigència del contracte, però el programa en què es basa durarà dos anys, prorrogables a un tercer, segons té previst el Govern.
Aquest divendres el PSC ha presentat al Parlament una sol·licitud d’informació sobre aquest acord, que encara no ha estat fet públic en les plataformes habituals de transparència i contractació pública. Els socialistes volen conèixer els detalls de l’adjudicació i com s’ha valorat la quantia del contracte, fins ara el més important dels que ha subscrit la Generalitat sota la normativa especial de l’estat d’alarma.
Segons la memòria justificativa del contracte, la previsió és que en el pròxim any el brot de coronavirus es mantingui sota control amb uns 300 casos diaris fins al mes d’octubre, quan els positius poden multiplicar per cinc i, amb ells, el nombre de trucades i seguiments que el servei de rastreig hagi de realitzar. En total, el document tècnic preveu que cada positiu tingui de mitjana set possibles contactes i que, a cada un d’aquests contactes, se li hagi de cridar tres vegades durant els 14 dies de seguiment. A més, el pla també preveu estar preparats per a un gran rebrot de virus que seria la meitat de dur que el passat i que arribaria al voltant de la fi de l’any 2020.