Durant les primeres setmanes des de la declaració de l’estat d’alarma, la donació de sang es va reduir un 40%. El que a primer cop d’ull podria semblar alarmant, però, no va ser realment un problema. Alhora que baixaven les donacions, les necessitats d’aquest producte als centres sanitaris també van arribar a caure a la meitat.
«Durant el pic de la pandèmia vam veure com els hospitals estaven pràcticament ocupats per pacients amb la Covid-19, cosa que va suposar que es deixessin de fer les intervencions quirúrgiques no urgents que requereixen transfusió de sang», diu Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang i Teixits.
La sang és un producte biològic que caduca, és per això que no es pot emmagatzemar gaires dies i cal ajustar l’oferta i la demanda – les donacions dels ciutadans i les necessitats de transfusió dels hospitals, en aquest cas. Si en una situació normal calen entre 800 i 1000 donacions al dia, durant la crisi la necessitat va baixar a 400.
«Des del Banc de Sang ens encarreguem de garantir que tots els pacients que ho necessiten en tinguin, però que el producte no es malmeti, perquè no hi hagui malbaratament», explica Contreras. Durant els darrers mesos, tot i l’ajornament de la gran majoria d’operacions i la reducció dels accidents, hi ha persones que han seguit necessitant sang i els seus components.
És el cas de pacients amb càncer, que necessiten plaquetes pel seu tractament, o persones que tenen problemes amb la fabricació de sang. A més, tot i que la Covid-19 no requereix components sanguinis pel seu tractament, un 25% de la sang aquestes setmanes s’ha destinat amb pacients amb aquesta malaltia, ja que alhora tenien altres patologies que ho requerien.
Més activitat hospitalària, més necessitat de sang
Si bé durant els mesos més durs de la pandèmia s’ha aconseguit tota la sang necessària, ara la situació comença a canviar. El director assistencial explica que, mentre el nivell de transfusió ja és igual que abans de l’arribada de la Covid-19, perquè els hospitals tornen a l’activitat habitual, les donacions no s’han recuperat de la mateixa manera.
«Tornem a necessitar les donacions d’abans i ens està costant, perquè el confinament també ha dificultat i dificulta la donació», diu Contreras. Ja no es poden desplaçar amb els seus autobusos medicalitzats per manca d’espai a l’interior que garanteixi la distància de seguretat, i també han hagut d’anul·lar moltes campanyes pel tancament d’empreses, facultats i espais públics.
A més, ara s’hi sumen les dificultats afegides per contactar donants amb les noves fases de desconfinament. «Durant les primeres setmanes, quan trucaves a un donant, de seguida podia anar a l’hospital; però ara la gent ja no està sempre a casa», diu Contreras. «Volem agrair als donants que han seguit venint durant aquest temps perquè el seu civisme ens han ajudat a garantir les reserves de sang, però demanem un esforç per mantenir-les», afegeix.
Des del Banc de Sang, també es mostren preocupats per si els hospitals decideixen, no només recuperar l’activitat habitual, sinó apujar el ritme per eixugar les llistes d’espera que s’han engreixat durant els mesos de confinament. «Nosaltres tenim accés a programació quirúrgica dels hospitals i podem preveure la sang que es necessitarà», diu el director assistencial, però necessitaran la col·laboració ciutadana, sobretot en un mes tan complicat com l’agost.
Donar sang en temps de coronavirus
Per continuar rebent donacions de durant aquests mesos, el Banc de Sang ha aplicat una sèrie de canvis. «Ens hem hagut de reinventar», diu Contreras, «no volíem que el donant vingués a donar sang de forma espontània, perquè no podem permetre que s’acumuli gent als llocs de donació». Per això, han creat un sistema de cita prèvia a través del web, una fórmula que intentaran mantenir d’ara endavant.
En els espais de donació, que s’han concentrat en els punts hospitalaris, altres mesures preventives han estat prendre la temperatura dels donants abans d’entrar, donar-los mascaretes si no en duien, fer-los rentar les mans, usar un bolígraf unipersonal per omplir el formulari amb les seves dades i separar les lliteres a dos metres de distància.
En el tractament de la sang donada, en canvi, no s’ha alterat el procediment. No s’ha de fer, per exemple, cap anàlisi específica de la sang perquè la Covid-19 no és una malaltia que es transmeti per la sang. «Fins el dia d’avui no se n’ha trobat cap cas», explica Enric Contreras. Tot i això, demanen que si es té la Covid-19 o se n’han tingut símptomes, s’estiguin 28 dies sense donar. És el mateix que recomanarien a algú que es notés gripós, encara que el fet de tenir la grip no sigui perillós per la donació de sang.
Donació de plasma per la investigació
Tot i que encara no hi ha una cura efectiva per la Covid-10, «una possibilitat de tractament que hi ha és usar plasma de pacients que han superat la malaltia perquè en tenen anticossos», diu Contreras. Per això, des del Banc de Sang han engegat una campanya de donació de plasma de pacients que hagin passat el virus, a qui se’ls hagi fet una prova diagnòstica, i que faci més de 14 dies que no tenen símptomes.
El plasma recollit s’utilitzarà per administrar en pacients en el marc de diferents estudis clínics per poder evidenciar que és un recurs terapèutic vàlid per superar la malaltia. En aquest cas, sí que hi haurà un cribratge mèdic previ per part dels professionals del Banc de Sang per comprovar que compleix amb les condicions buscades.
El donant òptim de plasma convalescent de la Covid-19 és un home d’entre 18 i 65 anys que no hagi estat transfós prèviament. En el cas de les dones, caldrà fer una prova prèvia, ja que, si han estat embarassades, podrien tenir un anticòs al plasma que podria provocar una complicació en la transfusió.