Una de les reflexions que ha deixat la pandèmia del nou coronavirus als centres sanitaris és la importància del treball en equip. En aquest sentit, metgesses i infermers han reconegut constantment la tasca d’altres treballadores assistencials -com els conductors d’ambulàncies o els zeladors- o no assistencials -personal de neteja o administratiu- per tal que el sistema sanitari pogués donar resposta a l’emergència.
El reconeixement econòmic que el Departament de Salut va presentar per tal d’agrair el sobreesforç durant la pandèmia, però, ha deixat de marge molts professionals relacionats amb el món sanitari. Un dels casos és el personal de la neteja, sempre indispensable i encara més essencial en les condicions actuals de pandèmia. En aquest sentit, CCOO “reivindica la importància del sector de la neteja en la crisi de coronavirus” i “critica que el Govern oblidi el reconeixement de la seva tasca”.
Un altre dels sectors obviats de la gratificació anunciada per Salut és la dels operadors d’emergències del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). UGT de Catalunya creu que el sistema anunciat per l’executiu català “ha tornat a menystenir aquest col·lectiu, essencial des del primer moment”, pel fet de ser una plantilla subcontractada, actualment a Ferrovial. La UGT assegura que el personal “ha vist multiplicar-se per quatre la càrrega de treball” i reclama “un tracte igual dins de la resposta laboral i sanitària de la pandèmia”.
Quant al personal d’ambulàncies, la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) mostra el seu “malestar davant de com es durà a terme l’abonament de la gratificació extraordinària per al personal sanitari”. Es queixen de la invisibilitat vers el personal de les ambulàncies i rebutgen quedar inclosos amb el personal d’altres serveis com la policia o els bombers: “Estem en contacte directe amb pacients i patint, com la resta de la sanitat, la manca d’EPIs”.
A més, els llindars i el mecanisme escollit per fixar la quantitat a rebre han estat titllats de classistes per la comunitat sindical. La plataforma Sanitàries en Lluita, per la seva banda, va titllar la gratificació de “pagueta rídicula”. UGT, CCOO i la plataforma de Sanitàries en Lluita van manifestar que la millor gratificació possible és una millora de les condicions laborals de totes les persones que, d’una manera o altra, participen del sistema sanitari.
El Tercer Sector recorda la seva tasca essencial
La Confederació, patronal del Tercer Sector Social de Catalunya, denuncia “una vegada més el greuge comparatiu amb el sector sanitari i insta al Govern a reconèixer la tasca dels professionals que treballen en el sistema públic de serveis socials”.
L’organització recorda que forma part de la xarxa de serveis socials d’atenció pública i que durant l’emergència sanitària el seu personal “ha estat a primera línia treballant incansablement en altres recursos”, com ara els centres de protecció a la infància, les llars de persones amb problemàtica de salut mental, o els pisos per a dones que han patit situacions de violència masclista.
“És un greuge comparatiu entre el personal que treballa a la xarxa pública de salut i el de la xarxa pública de serveis socials”, ha resumit Joan Segarra, president de La Confederació.
Un altre col·lectiu rellevant en el moment actual és el del SEPE, que han de donar resposta a milers d’expedients d’ERTO que van arribar en poques setmanes. La USOC ha recordat l’”esforç dels treballadors per gestionar el volum d’ERTOS i les dificultats que s’estan trobant” i el poc “valor que se li reconeix a un esforç extraordinari”.
La UGT manifesta a Vergés un “profund malestar” per la compensació
La Unió General de Treballadors ha fet pública la seva disconformitat amb la gratificació anunciada pel Departament de Salut amb una carta que ha enviat aquest dilluns a la consellera Alba Vergés. La missiva, signada per Inmaculada Vivar, coordinadora de Sanitat al sindicat, titlla d’”injustos, classistes i sectaris” els imports i criteris establerts per fixar la percepció de la compensació.
“No sap el Govern que els professionals sanitaris han treballat en equip i tots han estat sotmesos a una pressió assistencial amb un nivell d’estrès i d’afectació emocional igual per a tots els treballadors?”, pregunta el sindicat a la consellera.
La coordinadora d’UGT Sanitat, Immaculada Vivar, valora el paper dels tècnics del SEM, del personal de radiologia i laboratori, dels educadors o dels zeladors, així com tasques del personal no assistencial com el personal de neteja, cuina o administració sense els quals “no ens hauríem sortit”.