La por a un nou rebrot, en ascens després del que ha tingut lloc a la comarca del Segrià i que ha obligat a confinar més de 200.000 catalans, estén la preocupació entre la ciutadania. Un clar exemple és el recent repunt de casos a algunes zones del municipi de Barcelona, que alguns estadistes i mitjans de comunicació han qualificat de rebrot. Amb tot, els experts insisteixen que a hores d’ara la situació a la ciutat està controlada i no es pot comparar al cas lleidatà.
“No hi ha rebrot a Barcelona, almenys ara. Pot passar de tot en una setmana, però ara l’evolució de testos PCR és relativament normal”, tranquil·litza el doctor Sergio Alfonso, biofísic i investigador al grup de recerca BIOCOM-SC de la UPC que al llarg de tota la pandèmia ha analitzat i estudiat la progressió de la infecció a Catalunya, l’Estat i la Unió Europea.
Els experts resten gravetat a la situació a la capital catalana perquè recorden que és necessari diferenciar entre els casos positius per una prova PCR -que determina si una persona està infectada en aquell moment- i les proves serològiques o testos ràpids, que determinen si el pacient té anticossos contra la Covid-19. Mentre la primera reporta casos actuals, la segona “detecta una resposta serològica, és per veure si la persona ha tingut la malaltia en el passat”, explica el doctor Alfonso.
El repunt de casos a la capital catalana, especialment als districtes de Sants i Sarrià-Sant Gervasi, són un fet. Tanmateix, l’investigador del grup BIOCOM-SC matisa: “Sobtadament, potser perquè s’han bolcat de cop les dades o perquè s’ha fet algun gran estudi, la Generalitat ha incorporat molts testos ràpids, cosa que no passava abans”.
Alfonso assegura que a la suma total de testos, fins fa poc dies, els PCR eren clarament majoritaris: “Abans es bolcaven molt pocs resultats de tests ràpids”, assegura. Per això conclou que en aquest moment la situació a la capital catalana es troba sota control, donat que el repunt és referent a proves serològiques, que “són casos vells”.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) també ha fet una crida a la calma: “Els tests ràpids no detecten casos nous, detecten el fet d’haver passat la malaltia. Els últims dies no se superen els 30 casos per dia a Barcelona en PCR”, ha assegurat al seu perfil de Twitter.
Com a mostra, els digrames de risc que utilitza el grup d’investigació BIOCOM-SC per a valorar la situació encara situen Barcelona a la zona verda, en què “els nous casos haurien de ser perfectament controlables” per l’atenció primària i la resta de la sanitat pública, segons el criteri del grup.