Només el 3’4% dels menors diagnosticats amb Covid-19 a Catalunya durant el primer pic de la pandèmia van ser els transmissors a de la malaltia a la resta de la seva unitat familiar. És la principal troballa d’un estudi liderat per l’hospital barceloní Vall d’Hebron, que s’afegeix a la bibliografia científica que desfà el mite de la canalla com a focus de contagi.
La investigació, sobre els 163 casos positius d’infants, ha estat exitosa a 89 famílies. D’entre aquestes, només en 3 ocasions “s’ha identificat clarament el menor d’edat com a desencadenant del brot familiar”, asseguren els experts. El minso 3’4% es completa amb el 56’2% de casos en què “s’ha pogut confirmar que un altre adult, de la família o no, va ser el focus” i amb un 40’4% de famílies en què ”no s’ha pogut definir el patró de transmissió”, expliquen.
“L’estudi ens confirma que els nens i les nenes són menys transmissors del SARS-CoV-2 que els adults en l’entorn familiar, on és difícil mantenir les mesures de seguretat”, ha resumit Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha valorat positivament el resultat de l’estudi en tant que “ens serveix per augmentar coneixement, per prendre decisions més segures, per a tenir respostes més modulades i per a reforçar la prevenció”. En la mateixa línia, el secretari de Salut Pública, Josep Mª Argimon ha declarat que “basem les nostres decisions de salut pública en ciència i evidència, i aquest estudi ens dóna informació molt valuosa per prendre decisions”.
Menys transmissió i menys gravetat
El treball també es converteix en una nova prova que la Covid-19, en general, castiga menys el sector més jove de la població. Només 31 dels 163 pacients pediàtrics amb COVID-19 inclosos a l’estudi van requerir hospitalització. L’altre 81%, 132 xiquets i xiquetes, “van presentar quadres clínics inespecífics i poc greus que no van fer necessari l’ingrés”, assegura la nota de premsa de l’hospital.
Quant als seus símptomes, són els mateixos que els del col·lectiu adult, amb un 59’6% que va reportar febre, un 49’4% tos, un 40’5% fatiga i un 31’5% dificultat per respirar. El doctor Antoni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, reconeix que “els menors d’edat no acostumen a fer quadres greus de Covid-19”. Amb tot, recorda que no són pas immunes i no cal abaixar la guàrdia: “Són grup de risc els pacients pediàtrics que pateixen cardiopaties congènites i pneumopaties greus, excloent-hi l’asma”, alerta.
Per a elaborar l’estudi, anomenat ‘Paper dels nens i les nenes en la transmissió intrafamiliar del SARS-CoV-2’, l’equip científic va enquestar telefònicament totes les famílies dels pacients pediàtrics diagnosticats amb coronavirus entre l’1 de març i el 31 de maig que consten al registre de la Generalitat. A més, van “avaluar els contactes que van establir els menors amb els convivents al nucli familiar i les persones amb les quals van mantenir contacte freqüent, així com l’afectació pel virus que han tingut aquests adults”.
La publicació de Vall d’Hebron arriba pocs dies després que un altre estudi, liderat per l’Hospital Sant Joan de Déu i amb dos milers d’infants que van participar en colònies d’estiu com a mostra, desmuntés la creença d’aquest col·lectiu d’edat com a vector de contagi. Segons les seves dades, els participants de les colònies es van infectar sis vegades menys del que ho feia el global de la població en aquells moments. Amb tot, els experts no consideren que el marc de l’estudi sigui extrapolable a la tornada a l’escola, moment decisiu en el control de la situació epidemiològica.