Més de mig centenar societats científiques que agrupen més de 150.000 professionals sanitaris promouen el primer congrés nacional sobre COVID-19 i el més gran de tots els que s’han celebrat a Espanya en l’àmbit de la salut. Aquesta trobada, que va començar el passat i diumenge i se celebrarà de forma online fins al 19 de setembre, s’ha gestat amb la vocació de promoure el treball col·laboratiu i multidisciplinari entre els professionals i investigadors més directament implicats en la lluita contra la pandèmia a fi per posar en comú les lliçons i ensenyaments que es poden extreure d’aquesta crisi sanitària i els canvis que s’han de posar en marxa de cara a el futur.
El Congrés compta amb 26 taules rodones i 11 conferències especials sobre temes com la resposta immunitària enfront de SARS-CoV2, la investigació clínica en temps de crisi sanitària, el paper de l’atenció primària, la visió des d’urgències, la farmacologia, el pronòstic, profilaxi pre-post exposició i tractament antiviral de la SARS-CoV2, les implicacions en el sistema respiratori, en reumatologia, gastroenterologia i hematologia, l’afectació en nens i gent gran, l’impacte en salut mental, el dany vascular, afectació a la pell, vinculació amb la malaltia renal i cardiovascular, l’esforç en anestesiologia, reanimació i medicina intensiva, entre d’altres.
En aquest Congrés es presentaran els resultats de molts dels projectes de recerca duts a terme a Espanya en aquests mesos i es realitzarà una exhaustiva actualització de l’estat del coneixement sobre diferents aspectes de la COVID-19. En concret, es presentaran més de 400 estudis realitzats des del començament de la pandèmia per clínics i investigadors espanyols.
El president del Comitè Organitzador és el Dr. Antonio Rivero, de l’Hospital Reina Sofia de Còrdova i vicepresident de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, i el president de Comitè Científic del Congrés és el Dr. Julián Olalla, de l’Hospital Costa del Sol (Marbella, Màlaga).