Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El món científic torna a picar el crostó dels dirigents polítics de l’Estat espanyol. Un manifest conjunt signat per 55 societats científiques que representen més de 170.000 professionals sanitaris han emès un decàleg d’exigències dirigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i als 19 caps de les autonomies que conformen l’Estat.
Sota el punyent títol “En salut, vostès manen, però no en saben”, el decàleg insta els dirigents a “acceptar, d’una vegada, que per afrontar la pandèmia les decisions s’han de basar en la millor evidència disponible, deslligada per complet del continu enfrontament polític”.
Les organitzacions científiques demanen que “frenin ja tanta discussió i corrin a l’acció”, ja que “la lentitud burocràtica només aconsegueix agreujar les solucions”. Per això animen les diferents institucions i partits que les conformen a “acceptar la necessitat d’una resposta coordinada, equitativa i basada exclusivament en criteris científics clars, comuns i transparents”.
Consideren que cal “crear una reserva estratègica nacional de material destinat a la prevenció i el tractament” de tots els pacients amb Covid-19 de l’Estat, així com un “protocol nacional que estableixi criteris comuns de base exclusivament científica” referits a “la prevenció, al maneig dels malalts, les estratègies de rastrejos i la gestió dels centres”.
“L’atenció a la salut exigeix flexibilitat i actualització en la gestió dels recursos sanitaris. Això, tan decisiu, només es pot fer des del profund coneixement de les ciències de la salut”, es queixen al decàleg. A més, recorden que és cabdal “un vertader compromís d’incrementar els recursos per a la investigació, molt inferior respecte de la dels països de l’entorn”.
El manifest ha estat publicat al web d’activisme en línia Change.org. En poques hores més de 22.000 persones ja han mostrat el seu suport al decàleg.
Entre les agrupacions que subscriuen l’escrit hi ha l’Associació Espanyola de Pediatria-Societat Espanyola d’Infectologia Pediàtrica (AEP-SEIP), la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI), la Societat Espanyola de Virologia (SEV) o la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN). Cap de les entitats signants se circumscriu únicament a Catalunya, donat que totes són d’àmbit estatal.
Segon missatge als polítics
No és la primera vegada que aquest col·lectiu de 55 organitzacions mèdiques espanyoles s’adreça als governants. A finals de setembre, aprofitant que havien celebrat el I Congrés Nacional Covid-19, les mateixes entitats van signar un manifest de dotze punts en què demanaven una “resposta coordinada equitativa i basada en l’evidència científica”.
Com han reiterat ara, ja demanaven a classe política que fes un pas enrere perquè la gestió de la crisi del coronavirus sigui comandada pels experts en salut: “Demanem a totes les persones i institucions que tenen responsabilitats polítiques en la gestió de la pandèmia que es guiïn per criteris estrictament sanitaris”, reclamaven.
Sense data per a l’avaluació externa
Una altra demanda recurrent que arriba des de l’àmbit científic i sanitari i va dirigida a l’elit política és la necessitat de fer una auditoria externa de les decisions preses al llarg de la gestió de la pandèmia.
Una vintena de científics van publicar a la revista The Lancet una carta adreçada al president del govern espanyol i als autonòmics en què els demanaven una avaluació exhaustiva, independent i imparcial per tal de trobar els punts forts i els punts febles per tal de millorar-los en el futur. Aquesta missiva, enviada a principis d’agost, va ser ben rebuda pel cap de la gestió de la crisi de la Covid-19 a Espanya, Fernando Simón, però no va arribar a concretar-se.
Un mes i mig després, el mateix grup va insistir de nou en la necessitat de fer aquesta avaluació el més aviat possible per tal de millorar en la gestió dels mesos de pandèmia que encara queden per davant. Salvador Illa, ministre de sanitat espanyol, va treure-li urgència a la demanda. En efecte, des de llavors no s’ha concretat cap aspecte de l’avaluació externa. Tampoc cap de les comunitats autònomes de l’Estat l’han iniciada.