La primera jornada de la vaga de quatre dies convocada pel sindicat Metges de Catalunya ha congregat davant de l’Institut Català de la Salut a centenars de persones. La protesta ha tingut lloc en el marc de la primera jornada de vaga convocada pel sindicat mèdic, sota el lema “Prou! Salvem la Primària. Solucions ja!”. La vaga de facultatius d’atenció primària està convocada pels dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre i hi estan cridats més de 5.900 facultatius de l’atenció primària depenent de l’Institut Català de Salut. Es tracta de metges de família, pediatres, odontòlegs, ginecòlegs i radiòlegs.
La vaga s’ha convocat per “salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial, causat per la desídia dels seus gestors”. Amb aquesta vaga, es reprenen les importants mobilitzacions que es van dur a terme a finals de 2018 perquè, segons s’explica des del sindicat convocant, i malgrat els esforços i els requeriments constants que han fet a l’ICS per resoldre la “situació límit” de l’atenció primària, “el procés de destrucció massiva de l’assistència i de les condicions laborals de la plantilla no s’ha aturat, sinó que ha anat a més”.
“L’atenció primària s’està morint i els treballadors estem al límit. Ja estàvem en una situació crítica abans de la pandèmia, però ara la situació insostenible”, assenyala Juan José Montero, metge de família del CAP Rocafonda Palau de Mataró. “Per això cal aprofitar qualsevol oportunitat que tinguem d’explicar la nostra situació”, afegeix.
El sindicat Metges de Catalunya exigeix de l’ICS el compliment íntegre de l’acord de sortida de vaga de 2018 que encara no s’ha desplegat completament, així com l’increment de la plantilla mèdica. Aquesta exigència resulta clau, des de la perspectiva del sindicat, per poder donar resposta a les necessitats assistencials generades per la pandèmia de la Covid-19.
“El que no podem tolerar és visitar en aquestes condicions. Malgrat que ho intentem fer el millor possible, la càrrega de treball que tenim amb la pandèmia de la Covid no ens permet assistir correctament els nostres pacients crònics, i més tenint en compte que ens hem hagut de fer càrrec de les residències. Necessitem més mans”, manifesta Eulàlia Torrent, metgessa de família del CAP Manso-Poblesec.
Des de Metges de Catalunya reclamen, a més, la millora de les retribucions per tal de retenir i captar el talent mèdic, i, alhora, recuperar com a mínim el 30% de poder adquisitiu perdut pels professionals durant les retallades sanitàries. “Som la segona economia de l’estat espanyol, però tenim els salaris més baixos. Amb aquestes condicions, els facultatius no es poden desenvolupar professionalment i molts decideixen marxar”, ha assenyalat Javier O’Farrill, president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, qui recorda que l’atenció primària ha perdut més de 800 professionals en la darrera dècada.
En la primera jornada de vaga, el sindicat Metges de Catalunya ha xifrat el seguiment en un 60% dels facultatius en el torn de matí, mentre que l’ICS el xifra en un 20%.
Serveis mínims
Els serveis mínims decretats pel Departament de Treball i Afers Socials estableixen, atenent a la importància del servei assistencial i al context de la pandèmia de la COVID-19, el normal funcionament de l’assistència urgent per als centres d’atenció continuada i urgent (CUAP, PAC i PADES). Per a la resta de centres, bàsicament els CAPs, el servei es prestarà amb un quart de la plantilla durant les dues primeres jornades de vaga i amb un terç de la plantilla a partir del tercer dia de vaga.