La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat aquest migdia en roda de premsa telemàtica que la vacunació de la grip cobra enguany més rellevància amb l’actual context de la pandèmia de la Covid-19. “Vacunar-se de la grip és la millor estratègia de prevenció, i ara és més fonamental que mai, juntament amb altres eines que hem de seguir emprant: la distància de seguretat, la higiene de mans i l’ús de mascareta”, ha dit Vergés en la presentació de les principals novetats de la campanya de vacunació de la grip, que comença avui a tota Catalunya. Vergés ha estat acompanyada de la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, i de la sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre.
El Departament de Salut ha adquirit aquest any 230.000 dosis de vacunes addicionals. A aquestes vacunes s’afegeixen prop de 50.000 adquirides pel Ministeri de Sanitat i destinades a persones de 75 anys o més institucionalitzades. El total, el departament destinarà 8,4 milions d’euros a comprar vacunes de la grip, doblant el pressupost de l’any passat, ja que s’han comprat més dosis de les anomenades vacunes tetravalents, que són més cares però també més protectores.
La consellera ha recordat que la vacuna contra la grip redueix les hospitalitzacions i la mortalitat a les persones amb més risc de malaltia greu, així com redueix la càrrega assistencial sobre el sistema de salut. De fet, segons ha dit, “els grups de risc davant la grip i la Covid-19 són molt similars i, per això, en el context actual de pandèmia, encara és més important augmentar la vacunació contra la grip en les persones en què està recomanada”. En molts casos, ha recordat Vergés, també els símptomes són similars i “evitar casos de grip evita haver de fer el diagnòstic diferencial amb la Covid”.
D’altra banda, Carmen Cabezas ha assegurat que l’evidència científica “nega que hi hagi més risc d’infectar-se per SARS-CoV-2 o de contraure la Covid-19 amb més gravetat per haver-se vacunat contra la grip”. Al contrari, diversos estudis apunten que la vacunació contra la grip podria associar-se amb menor gravetat i menor mortalitat per Covid-19. També ha fet referències que, segons alguns estudis, en els casos en que ambdós virus, la grip i el SARS-CoV-2, coincideixen la probabilitat de morir és el doble que si només es pateix la Covid-19 i 6 vegades més que si no es té cap dels dos virus.
Per la seva banda, Marta Chandre, subdirectora del Servei Català de la Salut, ha explicat que ja estan a disposició dels CAP tots els dispositius annexos per la campanya de vacunació. “S’han habilitat 635 espais a prop dels centres d’atenció primària per tot el territori”, ha detallat Chandre. La mesura permetrà millorar-ne els circuits i evitar aglomeracions a aquests centres. Es tracta d’espais cedits pels ajuntaments -com centres cívics, biblioteques o gimnasos- i també d’Àrees Sanitàries Bàsiques del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Hi treballaran personal d’infermeria i TCAI dels propis equips d’atenció primària, que podran estar acompanyats de personal administratiu per planificar noves visites.
Com que la campanya de la grip haurà de conviure amb l’evolució del SARS-CoV-2 s’emfatitza especialment la necessitat d’augmentar les cobertures de vacunació, especialment en el personal sanitari i sociosanitari, gent gran -preferentment a partir dels 65 anys- i persones de qualsevol edat amb condicions de risc. Entre els grups prioritaris a vacunar també s’inclouen enguany els professionals de serveis essencials, les persones que cuiden a persones de grups de risc i les que realitzen serveis essencials per a la comunitat, com ara els docents. L’objectiu final és protegir les persones més vulnerables a la grip, disminuint al màxim la seva incidència en aquests grups i contribuir a reduir l’impacte sobre la pressió assistencial als hospitals i centres d’atenció primària.