Des de la primera onada de la pandèmia, els mesos de març i abril passat, ja va quedar de manifest que molts pacients que havien superat la malaltia, seguien patint alguns símptomes de la Covid-19. Amb el pas dels mesos, diversos estudis científics han anat assenyalant que al voltant del 10-20% dels pacients amb Covid-19 presenten símptomes de la infecció més enllà de les quatre setmanes i una proporció menor durant mesos. Aquestes conseqüències de la malaltia han estat considerades com a simptomatologia de Covid-19 persistent.
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), conscient d’aquesta situació, ha elaborat una Guia Clínica per al tractament de la Covid-19 persistent a l’Atenció Primària. La Guia utilitza un enfocament pragmàtic basat en els estudis publicats sobre sèries de pacients amb infecció per SARS-Cov-2, editorials i opinions d’experts, així com l’experiència clínica dels autors i revisors. El president de la CAMFiC, el Dr. Antoni Sisó, explica que “la idea inicial d’elaborar aquesta Guia pràctica va sorgir a partir de les demandes de diverses metgesses de família afectades per la Covid-19 persistent”. El document ha pogut veure la llum en poc més de dos mesos. La Guia ha estat elaborada i revisada per 52 metges i metgesses especialistes en Medicina Familiar i Comunitària i ha comptat també amb la participació d’especialistes en Medicina Interna, Malalties Autoimmunes, Matemàtiques i Estadística i la consultoria del Dr. Antoni Trilla, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic.
La diversa simptomatologia que presenten aquests pacients i, en general, el fet que no es converteixen en malalts crítics que requereixin ingrés hospitalari, fa que el seu seguiment i tractament mèdic s’hagi de fer, fonamentalment, des de l’atenció primària, que és on es visiten i tracten aquests malalts. Això introdueix encara més pressió assistencial en un àmbit on, més enllà del seguiment i control dels casos de Covid-19 i de totes les altres patologies dels pacients corresponents a un determinat CAP, els professionals de l’atenció primària han de donar també la resposta mèdica a pacients amb Covid-19 persistent.
La situació és especialment difícil atenent també el context actual i el fet que es tracta d’una patologia nova, cada cop més coneguda però encara amb molts interrogants i poques evidències científiques. Ni existeixen tractaments plenament efectius ni, ara per ara, vacunes també plenament efectives, però tampoc existeixen recomanacions ni guies de pràctica clínica basades en l’evidència per al maneig de la Covid-19 persistent.
Per fer front a tot això, la Guia proposa un enfocament pragmàtic de l’atenció al pacient amb Covid-19 persistent que passa per una avaluació integral del conjunt de la simptomatologia, i una avaluació específica de cada un dels símptomes persistents que poden esdevenir crònics. A més de la valoració d’antecedents, de les analítiques i de les exploracions complementàries, tant les bàsiques com aquelles que siguin necessàries en funció dels símptomes que pugui presentar cada pacient, també es planteja l’avaluació específica orientada al símptoma.
En aquest sentit, val a dir que els principals símptomes de la Covid-19 persistent són la fatiga persistent, el dolor articular persistent, el dolor muscular persistent, el dolor toràcic persistent, la tos persistent, la dispnea persistent, l’anòsmia / disgèusia persistent, la cefalea o els símptomes digestius persistents. La Guia estableix, per a cada un d’aquests símptomes, quines són les dades cal recollir a la història clínica, quines són les exploracions que cal fer, i quin és el procés diagnòstic a seguir. A més d’aquests símptomes, la Guia Clínica també recull altres manifestacions persistents que es poden presentar com ara la febrícula, els calfreds, la intolerància als canvis de temperatura, la rinitis, la congestió nasal, la confusió o boira mental, els trastorns de la concentració o de la son, el vertigen, la conjuntivitis o, fins i tot, la caiguda del cabell.
“Afortunadament, aquests símptomes van davallant amb el temps i sembla que al cap de tres mesos la persistència afectaria, aproximadament, només a un 2,5% del total de pacients amb Covid-19, tot i que encara hi ha molta discrepància en les dades i hi ha articles científics que parlen de més prevalença”, explica el Dr. Sisó, qui destaca també que afecta molt més a dones d’edat mitjana, entre 40 i 50 anys.
Més enllà, però, de la simptomatologia, la Guia exposa també altres escenaris patològics post Covid-19 que, tot i ser menys freqüents, també s’estan observant, com ara les seqüeles pulmonars, l’afectació pleural, l’afectació cardíaca, o els diversos problemes de salut mental (ansietat i depressió) vinculats no només al confinament i l’aïllament durant la malaltia, sinó també l’incertesa que vivim davant la pandèmia i a la forta crisi econòmica que s’hi deriva. Aquests darrers problemes entren clarament dins l’esfera de la salut mental i són de caràcter multifactorial, ja que estan relacionats no només amb el fet de patir la malaltia sinó amb el confinament associat a la malaltia. “La Covid ha deixat una important empremta en l’àmbit psicològic a molts pacients i és un context que el metge de família, que té una mirada àmplia en relació amb la salut de les persones, ha de tenir sempre en compte”, assenyala Sisó.
Finalment, la Guia de Pràctica Clínica planteja també un seguit de reptes de futur en el tractament i atenció a aquests pacients, com ara que cal tractar d’estructurar la gran varietat de símptomes i alteracions que alguns pacients amb Covid-19 poden presentar o disposar d’informació respecte a possibles factors que puguin ajudar a identificar les poblacions de més risc. S’ha concebut i configurat la Guia com un document viu i pragmàtic, que podrà incorporar en posteriors actualitzacions nous coneixements per mantenir-se al dia. Com explica el president de la CAMFiC, “aquesta guia l’hem feta per donar resposta a una demanda dels professionals i pretén ser una eina que faciliti als metges de família fer encara millor la seva feina”.