Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest 25 de novembre es commemora en plena segona onada de la pandèmia de la Covid-19, una situació que té clares repercussions en les dones que pateixen violència. Amb el confinament i l’aïllament social les situacions de violència s’han agreujat. En aquest sentit, l’Institut Català de la Salut (ICS), ha impulsat una estratègia per tal de millorar la capacitació dels professionals i proporcionar-los les eines necessàries per poder fer l’abordatge de la violència masclista en els diferents punts d’atenció dins del sistema de salut.
En l’atenció primària de l’ICS s’han registrat 2.135 casos de violència durant el 2020. En el cribratge de la violència masclista en embarassades -sobre un total de 44.743 dones gestants ateses a Catalunya en els centres d’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de l’ICS- des del mes de novembre de 2019 fins al mes d’octubre de 2020, a un 62% se’ls realitzat un procediment de detecció de violència masclista a través d’un qüestionari específic. En aquestes dones, al voltant d’un 2% va sortir positiu i les professionals que les atenien van acabar confirmant una situació de violència masclista.
Per a facilitar la detecció de la violència masclista, els professionals d’atenció primària disposen a la història clínica d’atenció primària de qüestionaris validats de detecció (PVS- Partner Violence Screening i RVD- Qüestionari per la detecció del risc de la dona que es troba en situació de violència masclista). També compten amb d’altres eines relacionades amb l’atenció i el seguiment de les dones que permeten el seu registre estructurat i que tenen a l’abast una escala de benestar emocional. Aquestes variables es comparteixen de forma transversal entre els professionals de medicina, infermeria, treball social, psicologia i llevadores per oferir un abordatge conjunt.
Més formació, més detecció
Per tal de millorar la capacitació dels professionals per abordar la violència masclista, l’ICS ha elaborat diverses unitats formatives, que s’han estès a tot Catalunya per arribar a una gran part dels professionals. També ha treballat amb el Departament de Salut i el Servei Català de la Salut (CatSalut) amb els fons del Pacto de Estado contra la Violencia de Género. Una de les iniciatives ha estat una formació creada a partir d’una peça teatral basada en casos reals de dones maltractades. També s’han dut a terme cursos específics sobre violència sexual, violència obstètrica, atenció en centres d’urgències hospitalàries i d’atenció primària de víctimes de violència masclista i sobre la mutilació genital femenina.
A més, la Comissió d’Igualtat de l’ICS ha promogut la campanya ‘Planta cara’. L’any passat, la primera part de la campanya anava dirigida a les professionals de l’ICS per encoratjar-les a denunciar en cas que patissin violència masclista. Enguany, són professionals de l’ICS les que expliquen casos reals de dones que han viscut una experiència d’aquest tipus. En aquesta iniciativa, les professionals exposen de quina manera les van atendre i com els centres sanitaris són entorns segurs on la dona pot rebre ajuda i acompanyament.