Els que prenen decisions en política sanitària a Catalunya s’han equivocat molt, sobretot en la priorització de les despeses per la via d’urgència. És clar que ensenyen les seves preferències de model sanitari: un model centrat només en l’atenció a la malaltia ja instaurada i no en la salut de la comunitat, en la salut pública, la prevenció, l’atenció primària, la salut mental i les cures. Un model que dona negoci amb diners públics, poc transparent, privatitzador, poc eficient i corrupte. Per la via d’emergència -sense concurs- s’han comès darrerament dos errors importants en aquest camí.
Per una banda, fer cinc hospitals annexos a altres hospitals (per si quedessin col·lapsats els 62 públics que ja tenim, cosa que no va passar en la primera onada) amb un cos pressupostat de 85 milions d’euros (no es compta el personal nou). Seran els “nostres” Isabel Zendal. Més hospitals! Mentrestant, molts centres d’atenció primària fa anys que estan col·lapsats i en males condicions, i segueixen igual (alguns amb carpes annexes).
L’altre error ha sigut contractar, també sense concurs, a una empresa privada, Ferrovial, el seguiment dels contagis per Covid-19, un contracte per 17 milions i que ha resultat un fracàs ineficient.
En total, es destinen a aquests errors un mínim de 100 milions d’euros, que al final de les obres poden ser més. Enlloc d’això, no s’ha seguit amb valentia l’estratègia de reforç de personal i de competències (entre elles, les noves formes d’atenció de la salut després del fracàs de les residències). Amb la construcció d’hospitals no necessaris i la contractació de rastrejadors privats, descoordinats de la resta del sistema i ineficients, en una tasca que hauria de fer l’atenció primària, es gasten 100 milions, que es podrien gastar en reforçar l’atenció primària.
Amb 100 milions es podria:
- Contractar 400 metgesses, per 24 milions d’euros, fent tornar, oferint bones condicions laborals i continuïtat, als que han marxat del Sistema.
- Contractar 600 infermeres, per 30 milions d’euros
- Contractar 500 auxiliars i administratius, per 17 milions d’euros.
- I encara ens queden 29 milions d’euros per una millora de les tecnologies, telèfons, informàtica i construcció de nous CAP
S’han fet també altres errors o no s’ha fet el que s’hauria d’haver fet per la salut de la gent, que un altre dia haurem d’analitzar i rectificar:
- No s’ha fet oficialment una exhaustiva i bona anàlisi del que va passar a les residències geriàtriques i, per tant, no s’ha actuat radicalment perquè no es repetís el mateix en la segona onada.
- No s’ha fet una anàlisi d’eficiència i salut de l’actual estructura i funcions dels diferents àmbits del sistema sanitari, que la pandèmia ha posat al descobert. I, per tant, no s’ha planificat seriosament, ni dotat de recursos a l’Atenció Primària perquè pogués fer front amb seguretat i qualitat a les demandes existents (les velles i les noves).
Sembla que haurem de canviar les prioritats polítiques i, per això, haurem de canviar els polítics (i a qui els enganyen).
1 comentari
Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to check it out. Sashenka Carl Ester