Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“Malgrat la greu crisi sanitària, les infermeres ens hem compromès per treballar amb qualitat tècnica i calidesa humana”. Aquesta és una de les idees que transmeten les infermeres que han participat en el llibre Les infermeres parlen, en plena etapa del Covid, editat pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA).
El llibre recull les vivències personals, sentiments i preocupacions de 17 infermeres de Tarragona i les Terres de l’Ebre mentre treballaven per combatre la primera onada de la pandèmia de la Covid-19.
Per a l’elaboració del llibre la periodista Ester Duran va entrevistar a infermeres docents, gestores i assistencials de diferents àmbits: salut mental, llevadores, atenció primària i residències. També hi ha una entrevista a una estudiant de quart d’Infermeria que es va incorporar a treballar abans de finalitzar els estudis i a dues infermeres que han estat a l’altra banda: cuidant dels seus familiars contagiats i lluitant contra la Covid-19 en primera persona.
La presidenta de Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, Lluïsa Brull, assegura que «el llibre té un gran valor perquè es converteix en el testimoni de com van ser aquells primers mesos de la pandèmia a través de la veu d’infermeres que van treballar per garantir l’atenció, cura i acompanyament de la població, en un dels pitjors moments que ens ha tocat viure com a país».
Brull remarca que “la crisi sanitària ha deixat una impremta enorme sobre les professionals que van estar, i que segueixen, a primera línia lluitant contra la Covid-19”. En aquest sentit, destaca que era necessari “recollir alguns testimonis d’aquestes infermeres i conèixer la seva situació, les seves preocupacions i sentiments i, al mateix temps, copsar les seves necessitats”.
Les infermeres exposen al llibre els canvis constants que han hagut de viure, com la incorporació de la telemedicina, la separació de zones netes i brutes en hospitals i CAP o la conversió de llits convencionals en llits d’UCI. També destaquen com les infermeres han mantingut la seva vocació per cuidar de les persones, amb qualitat tècnica i calidesa humana.
Les entrevistades es reivindiquen com a “pilars fonamental del sistema de salut”, alhora que posen sobre la taula problemes estructurals greus que cal solucionar: les pobres ràtios d’infermeres, la inestabilitat contractual o la falta de participació en les taules de decisió”.
Llibre compta a la portada amb la il·lustració de l’artista ebrenc Ignasi Blanch, mentre que les fotografies han anat a càrrec del foto periodista tortosí Santi Martorell.