El Diari de la Sanitat publica una sèrie d’entrevistes a representants dels partits que es presenten a les pròximes eleccions catalanes del 14 de febrer i tenen representació parlamentària. Hem enviat el mateix qüestionari a tots els partits i els hem demanat que el contestés la persona que consideressin més indicada per parlar de les mesures del partit en matèria de salut. Avui és el torn de Vidal Aragonés, de la CUP.
Dissabte 6: Santi Rodríguez (PPC)
Diumenge 7: Vidal Aragonés (CUP)
Dilluns 8: Pere Àngel Montserrat (PDeCat)
Dimarts 9: Laura Oliva i Miquel Farrés (En Comú Podem)
Dimecres 10: Assumpta Escarp (PSC)
Dijous 11: Carme Bertral (ERC) i Jordi Fàbrega (JxCat)
Divendres 12: Martín Barra (Ciutadans)
Vidal Aragonés i Chicharro és nascut a Cornellà i ha treballat com a advocat al Col·lectiu Ronda i com a professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser candidat per Cornellà en Comú-Crida per Cornellà a les municipals del 2015 i ha estat diputat a la darrera legislatura del Parlament, on ha estat l’encarregat de la CUP-CC en termes de sanitat i treball. Presideix la comissió d’investigació sobre l’afectació de la Covid-19 a les residències de gent gran.
Si arriben al govern, quines són les prioritats amb relació a l’actual pandèmia de la Covid-19? Cal adoptar mesures més restrictives i un confinament generalitzat?
Això dependrà de com tinguem l’RT, la saturació del sistema sanitari (treballadores, llits, UCI…) i el nombre de positius. Nosaltres no hem posat mai problemes a les mesures restrictives o confinament generalitzat. Això sí, han d’anar acompanyades de mesures socials.
Arran de la gestió de la pandèmia de la Covid-19, si estan en el govern apostaran per reforçar els mecanismes de coordinació territorial en l’àmbit de l’Estat?
Què l’Estat espanyol actuï sense informar? Centralitzant? No comunicant ni quan arribàvem les vacunes? Negant-nos la possibilitat de rebre un equip sanitari cubà? Aquests no! Evidentment. Nosaltres som partidaris d’una coordinació real, de tu a tu, amb Andorra, L’Estat francès i l’Estat espanyol, que són els Estats del nostre entorn. A la vegada davant d’una pandèmia mundial s’han de mantenir contactes permanents amb tots els sistemes de Salut Pública del món.
Des del govern com s’haurien d’abordar els problemes de comorbiditat i de les llistes d’espera que ha generat la Covid-19?
El Govern, amb el suport dels comuns, ha mentit dues vegades al llarg d’aquesta legislatura. Han anunciat dos Decrets de reducció de les llistes d’espera que mai han existit. I les llistes d’espera sense reduir-se. Inversió i llista única (públic, mútues, privades) seria solució. Cada vegada tindrem més comorbiditat per diferents elements: llistes d’espera, manca de recursos i inexistent mirada de classe en la Salut Pública, fins i tot malalties associades amb efectes pitjors al que es considerava malaltia principal.
La gestió i supervisió de les residències de la gent gran seguirien vinculats al Departament de Salut o els retornarien al Departament d’Afers Socials? Per quin model/titularitat aposten?
Nosaltres quan parlem de model i titularitat estem parlant de model de gestió, cal que la gestió de les residències de gent gran sigui pública. Així, ampliar xarxa pública i finançament suficient és la clau. Si bé apostem que la competència estigui al Departament de Treball, això per nosaltres no és determinant. El pas al Departament de Salut no ha significat cap millora important. De fet han mantingut la negativa a rebre assistència sanitària pública: continuen els EAR’s amb gestió privada.
5. De tots els problemes estructurals (més enllà de la pandèmia) que pugui tenir el sistema sanitari català, quin serà per vostès el primer a abordar en cas que arribin al govern?
Hi ha tres problemes estructurals que no es volen abordar: manca de pressupost suficient, gestió privada de la titularitat pública i precarietat laboral. Si no revertim la gestió privada, difícilment podrem construir una sanitat pública de qualitat i sense llistes d’espera. A banda dels tres elements estructurals que hem referit, hem d’apostar per la primària com a eix vertebrador del sistema sanitari català.
Creuen que cal invertir més en els hospitals comarcals de segon i tercer nivell? Estan infrafinançats actualment?
La primera aposta la fem per enfortir la Primària a totes les comarques, després això sí que hem d’acabar amb una iniquitat territorial que de facto provoca que no totes les catalanes tinguin les mateixes possibilitats d’exercici de drets. I sí, estan infrafinançats.
Quines mesures concretes tenen per enfortir l’atenció primària?
Dedicar com a mínim el 25% del Pressupost en Salut. Això hauria de ser la base per poder prendre tota una sèrie de mesures: recuperar el paper dels CAP com a porta d’entrada al sistema públic de salut; un augment de contractació de personal i revertir les retallades laborals; obrir els CAP els caps de setmana; Habilitar dins dels CAP zones d’aïllament; un Pla de xoc per reduir les llistes d’espera; Garantir línies telefonies gratuïtes per poder contactar amb els CAP.
Si arriben al govern, augmentarien les retribucions dels professionals sanitaris i el nombre de recursos humans disponibles? En quina mesura?
Sí, augmentaríem les retribucions i les treballadores. Ens sembla que les propostes que estan fent els sindicats del sector haurien de ser assumides tant pel que fa a l’augment de treballadores com de retribucions. Pensem que és més important avançar cap al conveni col·lectiu únic i que això suposi igualtat de drets per les treballadores amb independència que el seu ocupador sigui públic o privat. S’ha de començar per recuperar tots els drets retallats des del 2010.
Si arriben al govern, el sistema de salut pública serà una prioritat en termes de finançament? Quina és la seva proposta pressupostària?
Augmentar en 4000 milions més. A banda d’un sistema fiscal més redistributiu que ens procurés més ingressos, avançar en la recuperació de gestió pública significaria un petit estalvi que dedicaríem íntegrament a la sanitat.
Quina posició ocupa entre les seves prioritats pressupostàries la recerca sanitària?
Sense recerca no tenim res que s’assembli a la sobirania. Hauria de passar de ser una realitat subalterna i marginada a tenir absoluta centralitat. Seria una peça clau amb un sistema sanitari integral de titular i gestió pública on la recerca mèdica i farmacològica ens permeti respondre davant d’una crisi sanitària.
Acabi la frase
1. Les mesures restrictives actuals són… insuficients i no acompanyades de mesures socials.
2. La pandèmia de la Covid-19 ha provocat…el col·lapse més gran del sistema sanitari, que ja es trobava en crisi.
3. La Generalitat hauria de tenir competències per decretar… tot el que guarda relació amb la salut i les condicions de vida. Independència!
4. Per tenir un sistema de salut pública fort cal… enfortir la Primària i la gestió pública.
5. La crisi econòmica i les retallades…troben origen en el capitalisme actual i lluny de ser revertides són acompanyades pels Governs de JxCAT i ERC, PSOE I Comuns-Podemos.
6. La col·laboració publicoprivada és…una de les grans causes de la situació de crisi del sistema sanitari.
7. Invertirem més recursos en el sistema de salut, que caldrà treure d’…una fiscalitat més progressiva.
8. La telemedicina…no és la solució per la crisi del sistema de Salut, és la seva conseqüència.
9. Amb relació al final de la vida i a la futura llei sobre l’eutanàsia… és un avenç importantíssim per la vida i la mort digna.
10. Entre el sistema sanitari públic i la xarxa sanitària privada, sempre que necessito assistència mèdica vaig a… la PÚBLICA!
No hi ha comentaris
No doneu suport a cap Govern que no accepti a Laia Estrada o Isabel Vallet com Consellera de Salut.