Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Diari de la Sanitat publica una sèrie d’entrevistes a representants dels partits que es presenten a les pròximes eleccions catalanes del 14 de febrer i tenen representació parlamentària. Hem enviat el mateix qüestionari a tots els partits i els hem demanat que el contestés la persona que consideressin més indicada per parlar de les mesures del partit en matèria de salut. Acabem aquesta roda d’entrevistes amb Martín Barra, de Ciutadans.
Dissabte 6: Santi Rodríguez (PPC)
Diumenge 7: Vidal Aragonés (CUP)
Dilluns 8: Pere Àngel Montserrat (PDeCat)
Dimarts 9: Laura Oliva i Miquel Farrés (En Comú Podem)
Dimecres 10: Assumpta Escarp (PSC)
Dijous 11: Carme Bertral (ERC) i Jordi Fàbrega (JxCat)
Divendres 12: Martín Barra (Ciutadans)
Martín Barra López, nascut a Saragossa el 1956, és fisioterapeuta d’Atenció Primària de l’ICS i doctor en Ciències de la Salut i de l’Esport per la Universitat de Saragossa. Afiliat a Ciutadans des de la seva fundació, va ser portaveu del Grup Municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Viladecans i, en l’actualitat, és Diputat del Parlament de Catalunya i membre de la Comissió de Salut de Ciutadans.
Si arriben al govern, quines són les prioritats amb relació a l’actual pandèmia de la Covid-19? Cal adoptar mesures més restrictives i un confinament generalitzat?
Fins ara s’ha actuat tard i amb eficàcia temporal i limitada. Hem d’adoptar mesures eficaces, el que no vol dir ni més restrictives ni un confinament generalitzat, sinó de forma primerenca, abans que els indicadors arribin a ser alts. Mesures primerenques, eficaces, estricta vigilància contínua i, en tots els casos, amb ajudes directes als sectors afectats.
Arran de la gestió de la pandèmia de la Covid-19, si estan en el govern apostaran per reforçar els mecanismes de coordinació territorial en l’àmbit de l’Estat?
És imprescindible. La descoordinació entre Comunitats Autònomes, amb el Govern Central i d’aquest amb Europa no només té efectes negatius en termes de salut, econòmics i socials sinó que, a més, decep als ciutadans que no entenen per què no es prioritza salvar vides i llocs de feina, sobre els interessos particulars dels partits que es troben, temporalment, al govern de torn.
Des del govern com s’haurien d’abordar els problemes de comorbiditat i de les llistes d’espera que ha generat la Covid-19?
Ciutadans són l’únic partir que, en aquesta legislatura, hem presentat una proposició de llei per a la millora de la gestió les llistes d’espera, que va ser rebutjada sense parlar-ne. El que és clar que no es pot fer, és posar-se una bena als ulls. S’ha de prioritzar, amb un pla de xoc adequadament dotat, la reducció de la situació actual de la llista d’espera agreujada per la Covid, i s’ha d’avançar cap a un nou model de futur més eficient.
La gestió i supervisió de les residències de la gent gran seguirien vinculats al Departament de Salut o els retornarien al Departament d’Afers Socials? Per quin model/titularitat aposten?
Més que un problema de quin departament té la gestió, qui controla els recursos destinats a aquest sector o qui és el responsable de supervisar, el que s’ha de buscar és la coordinació interdepartamental per a reforçar el servei, incloent-hi personal d’infermeria a totes les residències, amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones usuàries d’aquests equipaments.
De tots els problemes estructurals (més enllà de la pandèmia) que pugui tenir el sistema sanitari català, quin serà per vostès el primer a abordar en cas que arribin al govern?
El primer, i fonamental, és revertir les brutals retallades pressupostàries que van aplicar els governs de la Generalitat a partir del 2010 i que, molt per sobre d’altres comunitats autònomes, fins i tot, pitjor finançades que la Generalitat, encara patim, convertint els problemes estructurals en crònics. Una prioritat serà la reforma integral de l’Atenció Primària perquè sigui de veritat l’eix funcional del nostre sistema sanitari.
Creuen que cal invertir més en els hospitals comarcals de segon i tercer nivell? Estan infrafinançats actualment?
Tot el sistema està infrafinançat. Des dels grans hospitals, passant pels hospitals comarcals, l’atenció primària i fins al més petit dels consultoris locals. Sense dubte, s’ha d’invertir més i, al mateix temps, amb millors controls de l’ús dels diners públics, per garantir que tots els catalans puguin accedir a la ansitat en igualtat de condicions, visquin on visquin.
Quines mesures concretes tenen per enfortir l’atenció primària?
Cal una reforma integral de l’Atenció Primària. Reforçarem els equips d’atenció primària i fixarem la rendició de comptes periòdica de la seva direcció d’acord amb indicadors objectius de resultats en salut, qualitat cientificotècnica i percebuda, docència i investigació, despesa i rendiment assistencial. Fomentarem el pagament per incentius sobre aquests indicadors per millorar l’eficiència i recuperar el poder adquisitiu dels nostres professionals. Potenciarem l’atenció comunitària i domiciliària per part dels professionals dels centres de salut, sobretot en el cas de pacients crònics i a l’àmbit rural.
Si arriben al govern, augmentarien les retribucions dels professionals sanitaris i el nombre de recursos humans disponibles? En quina mesura?
Sens dubte, s’ha de reconèixer la gran tasca dels professionals de la salut, entre altres mesures, amb una retribució millor de l’actual, i el nombre de recursos humans s’ha d’incrementar fins a situar-nos en estàndards europeus.
Si arriben al govern, el sistema de salut pública serà una prioritat en termes de finançament? Quina és la seva proposta pressupostària?
Donarem la màxima rellevància a la Salut Pública dins del sistema sanitari, amb la dotació pressupostaria adient: potenciarem l’educació per a la salut, la prevenció, la promoció d’hàbits saludables i la vigilància epidemiològica aprofitant l’experiència recent amb la pandèmia de la Covid-19.
Quina posició ocupa entre les seves prioritats pressupostàries la recerca sanitària?
El nostre objectiu és incrementar el pressupost públic en R+D+I fins a assolir l’objectiu europeu del 2% del PIB. Dotarem de més recursos per finançar la investigació científica i tecnològica per agents públics i privats, posant un focus destacat en la investigació biomèdica.
Acabi la frase
1. Les mesures restrictives actuals són… ineficaces i mancades d’ajudes directes als sectors afectats.
2. La pandèmia de la Covid-19 ha provocat… la pitjor crisi sociosanitària de les nostres vides.
3. La Generalitat hauria de tenir competències per decretar… la Generalitat ja té, en matèria sanitària, moltes competències que a vegades no exerceix de manera suficient. En temps de pandèmia, ha de prevaler la coordinació entre tots els nivells administratius.
4. Per tenir un sistema de salut pública fort cal… més inversió i veritable compromís per part del govern.
5. La crisi econòmica i les retallades… s’han de revertir amb urgència.
6. La col·laboració publicoprivada és… necessària pel desenvolupament global de la societat.
7. Invertirem més recursos en el sistema de salut, que caldrà treure de… despeses innecessàries i improductives, a més d’un adequat control i bona gestió dels recursos existents.
8. La telemedicina… és una bona eina que cal aprofitar i que, al mateixa temps, s’ha d’utilitzar adequadament.
9. Amb relació al final de la vida i a la futura llei sobre l’eutanàsia… donarem suport a la futura llei d’eutanàsia, però sense oblidar que, al mateix temps, cal potenciar i disposar de cures pal·liatives per a tothom que ho necessiti i a tot arreu.
10. Entre el sistema sanitari públic i la xarxa sanitària privada, sempre que necessito assistència mèdica vaig a… la pública.