El 12 de maig se celebra el Dia Internacional de les Infermeres, coincidint amb el naixement de la infermera Florence Nightingale, la qual va impulsar la visibilització i la professionalització de les infermeres, així com la importància de la seva formació per poder donar als pacients unes cures de qualitat. Florence de Nightingale, tal com vam deixar constància fa temps en un post del FoCAP, va liderar la transformació de la pràctica infermera.
Aquest any, el Consell Internacional d’Infermeria (ICN) commemora aquesta data sota el lema “Infermeria, una veu per liderar. Una visió de futur per l’atenció de salut”. La campanya pretén mostrar com les infermeres poden transformar el futur de l’atenció sanitària. L’objectiu d’aquesta campanya, segons expliquen al web de l’ICN 2021.icnvoicetolead.com, és mirar enrere i reflexionar sobre l’impacte de la Covid-19 en el sistema sanitari i en la professió infermera i com això afectarà el futur de la salut.
La infermeria com a disciplina ha fet un gran avanç en les últimes dècades en tots els àmbits: la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia, l’acompanyament en els processos patològics i en el final de vida. Ha remarcat les necessitats de les persones en les diferents etapes de la seva existència i com en són d’importants les cures d’infermeria en aquestes vides. Això ningú ho dubta. Cap sistema sanitari podria funcionar sense infermeres.
Però, aquest avanç de les infermeres no ha estat reconegut, ni políticament ni en els mitjans de comunicació. De fet, les infermeres moltes vegades són considerades professionals de segona categoria, com queda reflectit en la seva poca presència en llocs de lideratge i planificació de les polítiques sanitàries.
En aquesta pandèmia, s’ha pogut reconèixer el gran valor del col·lectiu en el treball en primera línia. Sense elles no hauria estat possible superar aquesta situació. I no són heroïnes, com diu la campanya que el COIB, juntament amb els altres col·legis d’infermeria de Catalunya, ha llançat aquests dies a les xarxes. Simplement són infermeres que aporten cures vitals tant en situacions d’emergència sanitària com en la vida quotidiana de les persones. Les infermeres coneixen i treballen amb la vulnerabilitat i la fragilitat dels éssers humans i amb la gran interdependència mútua que tots tenim.
Des del FoCAP estem convençudes que el futur de l’atenció a la salut passa pel lideratge de les infermeres i per fer valdre les cures dins del sistema sanitari, també dins de la societat. L’aportació de les infermeres és vital per aconseguir una societat més justa i que posa les cures al centre. Per això, les infermeres han de ser presents a tots els nivells, polítics i socials, on es prenguin decisions, per assegurar que el dret a la cura i l’atenció a la salut es prioritzen per sobre d’altres possibles interessos.
Des d’aquí, i en el dia de les infermeres, volem agrair a totes les infermeres la seva feina, la seva responsabilitat i dedicació i la seva ciència per acompanyar, cuidar i curar a totes les persones; no només en la malaltia, sinó també en la salut, perquè la seva mirada holística cap a les persones és essencial per al sosteniment de la vida.