Sota el lema #AraTocaSanitat, els sindicats Comissions Obreres i UGT s’han concentrat aquest dilluns dia 21 de juny a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per exigir unes millors condicions laborals en el sector sanitari i més reconeixement als treballadors i treballadores sanitàries. La reclamació té com a destinataris preferents als nous responsables del Departament de Salut, encapçalat per Josep Maria Argimon, i al nou Departament de Drets Socials que encapçala Violant Cervera.
Els motius de fons de la concentració són els que ja han manifestat aquests sindicats en diverses ocasions i que tenen com a punt de partida el fet que el sector de la sanitat catalana i el de les cures ha patit durant molts anys massa retallades, que s’han evidenciat dramàticament amb la pandèmica de la Covid-19. A parer dels sindicats, per molt que els treballadors i treballadores d’aquests sectors han vist el reconeixement general de la població per la seva acció durant tota la pandèmia, no s’ha fet res des del govern per pal·liar els greus problemes de manca de professionals i els greuges comparatius amb altres sectors que pateixen des del 2010.
“Creiem que va sent hora que els treballadors i treballadores de la sanitat ens posicionem en la defensa dels nostres drets, i també dels usuaris, que mereixen ser atesos en unes bones condicions”, assenyala Josep Maria Yagüe, secretari d’Acció Sindical de la comissió de Sanitat de CCOO. En la mateixa línia s’expressa Immaculada Vivar, secretària de la comissió de Sanitat d’UGT. “Després de reclamar millores en les nostres condicions laborals, veiem que res ha canviat. Estem en una etapa de no creixement: no es consoliden les plantilles, no s’incrementen els salaris, continuem amb contractes precaris… pensem que hem de dir prou”.
La concentració ha aplegat diversos sectors de la sanitat. “Tots els sectors, des de la sanitat pública fins la sanitat privada, i passant també per la dependència, estem en unes condicions molt precàries”, assenyala Maria Àngels Rodríguez, responsable de Comunicació de CCOO Sanitat. “Les retallades van deixar la sanitat en pell i ós, i cal que el nou govern faci una partida pressupostària que permeti sanejar la sanitat”, afegeix.
Els convocants de la concentració reivindiquen, en aquest sentit, que se’ls hi retorni tot allò que van perdre des de la crisi econòmica, així com millores en les seves condicions laborals. Per això, els sectors sanitaris d’UGT i de CCOO exigeixen convenis dignes, reduccions de la jornada laboral, estabilitat de les plantilles, increment de professionals, millores en la contractació, increments salarials reals i l’homogeneïtzació de les condicions laborals i socials de tots els sectors acabant així amb els greuges comparatius.
“No pot ser que una infermera o una auxiliar d’infermeria tingui un salari diferent en funció d’on treballa. I tampoc podem permetre que la sanitat privada obtingui beneficis a canvi d’explotar els seus treballadors. Exigim l’equiparació de les condicions laborals en tot el sector”, reivindica Vivar, qui destaca també l’impacte que ha tingut la pandèmia en la salut mental dels professionals sanitaris.
“Els treballadors estan molt compromesos amb la feina que fan, però estan esgotats, tant físicament com mentalment. Han estat durant molts mesos doblant torns, amb molta càrrega assistencial, amb una plantilla insuficient, veient com els seus companys es contagiaven i amb la por de portar el virus a casa. Ara, que sembla que tot torna a una certa normalitat, veuen que les seves condicions laborals no han millorat, i els surt tot l’esgotament que fa mesos que arrosseguen”, destaca la secretària d’UGT Sanitat.
D’altra banda, des del sindicat UGT també s’ha denunciat el nomenament d’en Xavier Trias i Vidal de Llobatera, exalcalde de Barcelona i exconseller de Presidència i també del llavors Departament de Sanitat, com a nou president del Consell d’Administració de l’ICS. Es tracta del màxim òrgan de govern d’aquesta institució sanitària que s’encarrega de la planificació estratègica dels mitjans que hi són adscrits, en dirigeix les actuacions i exerceix el control superior de la seva gestió.
Segons UGT, aquest nomenament representa el retorn del vell establishment i critiquen així el suport que va donar Xavier Trias als Governs de CiU i del PP en els moments de les grans retallades a la sanitat pública catalana, amb un deteriorament progressiu de les polítiques públiques de salut, pèrdua de professionals i de condicions sociolaborals. “Ens dona la sensació que tornem a les polítiques de sempre, que ens han portat a les retallades, i això és el que no volem”, conclou Vivar.