Des que el febrer de 2020 el virus de la Covid-19 va començar a expandir-se per tots els països del món, les nostres vides han canviat radicalment. Les conseqüències biològiques, psicològiques, socials i econòmiques han estat devastadores.
La pandèmia era una amenaça altament probable, però haver-la ignorat ens ha fet pagar un preu encara més alt. Perquè aquesta pandèmia no es convertís en sindèmia, tal com ha passat en tots els països del món, s’hauria d’haver realitzat una visió de Salut Pública més enllà de l’àmbit sanitari.
Per això, 44 investigadors, investigadores i professionals de múltiples àmbits, hem dirigit una mirada multidisciplinària i basada en l’evidència per analitzar el que ha passat, on hem fallat i el que hem après. D’aquesta manera, podrem superar el que ens queda d’aquesta crisi de la millor manera possible.
Per a això, hem plantejat una reflexió sobre el que ha passat en més d’una dotzena d’àmbits, tot i que encara podrien incloure més que també són clau. Per això, aquest treball es planteja com un principi i no un final. Així ha nascut el Libro Blanco de la Covid-19.
Restriccions, vacunació i sistema sanitari
S’han presentat 175 propostes des de diferents punts de vista. El primer d’ells és el referit a la Sanitat, on s’han analitzat les següents idees:
- La sanitat sociosanitària. Les propostes es basen en reforçar el sistema públic, aconseguir un sistema assistencial eficaç i eficient i pensar com volem tenir cura de les persones grans. Així mateix, es pretén augmentar l’Atenció Primària al 25% dels pressupostos sanitaris i duplicar els de Salut Pública per aconseguir un equilibri adequat.
- Les mesures no farmacològiques. S’ha revisat l’efecte taula de la implantació i eliminació de les restriccions. A més, s’han proposat mesures de vigilància, prevenció i control millor gestionades.
- Pel que fa als plans de vacunació, les propostes es basen en crear una comissió de persones expertes independents per al control, seguiment, millora i actualització dels efectes secundaris de la vacunació. També es planteja una comissió similar per les diferents variants de virus. Finalment, cal definir un pla de vacunació sòlid basat en l’evidència disponible i les recomanacions d’experts. A més, s’ha considerat imprescindible elaborar un pla per garantir la repartició equitativa de les vacunes i assegurar que no es perdi cap dosi. També s’hauria de prioritzar la vacunació dels grups poblacionals amb major mortalitat i persones que no hagin patit una infecció prèvia. Finalment, pretenem que es garanteixi l’accés a les dades crues i l’escrutini independent dels resultats dels assajos clínics de les vacunes. Les autoritats competents han de garantir els acords i objectius del C-TAP i el mecanisme COVAX (per a un accés equitatiu a les vacunes) i exigir que es suspenguin temporalment les patents de les vacunes. També és fonamental la integració de l’R + D + I.
- Així mateix, el llibre recull mesures psicològiques (les grans oblidades d’aquesta pandèmia) per a tots els grups poblacionals i es proposen hàbits saludables d’activitat física i alimentació.
Millores econòmiques de cara a una crisi futura
A la secció d’economia les persones expertes analitzen dos temes per fer front a la crisi.
- Factors socioeconòmics. Es prega reduir la temporalitat de l’ocupació pública, realitzar un seguiment de la desigualtat i reflexionar sobre mesures fiscals. Així mateix, s’ha considerat fonamental assegurar el cobrament de l’Ingrés Mínim Vital, dotar els serveis socials municipals de partides econòmiques i generar nous llocs de treball.
- La micro i mesoeconomia. Es recomana crear un sistema per a la recuperació de cada sector i deixar espai a les empreses en la presa de decisions que els afecten.
D’altra banda, s’ha de treballar en la diversificació de proveïments de béns i serveis bàsics, generar una adequada col·laboració públic i social, posar en marxa ajudes d’accés a l’ocupació adaptades a cada tipus de col·lectiu. Tot això sense oblidar les tres grans transicions: la verda, la digital i la sociodemogràfica.
Comunicació directa i clara, una tasca pendent
Per la seva banda, en l’Àmbit social s’han recollit reflexions sobre tres temes:
- La política de comunicació. Durant la pandèmia hem après que hem de donar a la ciutadania explicacions clares, comprensibles i rigoroses, prioritzar la qualitat (abans que la quantitat i la freqüència) i oferir dades actualitzades. També és important tenir cura de la comunicació emocional i fomentar la presència de portaveus competents en les llengües oficials. L’objectiu és que aquesta comunicació faciliti la vida quotidiana dels ciutadans i que s’escolti a la ciutadania, afavorint una comunicació bidireccional.
- Gestió de les dades. Es proposa publicar dades actualitzades d’una manera transparent, habilitar la seva accessibilitat, centralitzar la informació i interpretar-la de manera preliminar.
- El marc legal. Es proposa definir en una llei autonòmica sobre les mesures adoptables en el cas de pandèmia, avançar en l’aprovació del reglament que ha de desenvolupar la Llei General de Salut Pública i crear un organisme de coordinació més eficient entre comunitats autònomes.
És fonamental, a més, adequar determinades lleis tenint en compte els possibles règims sancionadors orientats a garantir el compliment de les mesures adoptades.
Protecció de la infància i innovació a les aules
Finalment, pel que fa a l’Educació es refereix, s’han realitzat propostes en cada un dels nivells educatius:
- Adoptar mesures legislatives i de protocol dirigits a la infància tenint en compte la seva vulnerabilitat.
- Prioritzar els espais exteriors, l’ús de la natura i introduir mesures curriculars enfocades a les cures i la gestió d’emocions.
- A les escoles, instal·lar nous recursos de prevenció sanitària com màscares transparents, proves menys invasives per als menors i monitors CO₂. Així mateix, és important reformular l’organització dirigida a grups bombolla, menjadors, transport o entrades i sortides dels centre.
Pel que fa a l’etapa universitària s’han realitzat les següents propostes:
- Integrar tots els agents educatius en la presa de decisions i millorar els canals de comunicació per transmetre clarament al professorat i alumnat que fa a protocols.
- Facilitar, ampliar i oferir espais perquè la vida universitària es desenvolupi amb qualitat: espais de treball, descans, menjador, transport, etc.
- Incorporar noves metodologies, com a plataformes digitals, millores en la qualitat de les classes en línia, oferir servei psicològic i revisar les taxes a abonar.
Aquestes i moltes altres propostes configuren el Libro Blanco de la Covid-19. En definitiva, aquest projecte no és més que l’inici d’un treball propositiu i d’anàlisi sobre com ha transcorregut la pandèmia amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de tot el món.
L’equip multidisciplinari segueix treballant per rebre noves propostes i visions des de diferents àmbits, en un treball polièdric, coordinat i científic. Creiem fermament en la necessitat de la transparència, el debat i el diàleg social.
Aquest és un article traduït de The Conversation. Llegeix l’original aquí