El Col·legi de Biòlegs de Catalunya exigeix al Ministeri de Sanitat la regulació dels biòlegs com a professió sanitària, que des de fa anys està regulada en diversos països europeus. A la sanitat catalana hi ha uns 2.500 biòlegs, contractats com a titulats superiors en institucions privades i públiques, i que treballen a l’àmbit clínic, però on no se’ls considera professionals sanitaris.
El degà del Col·legi de Biòlegs de Catalunya, Lluís Tort, defensa que “sense els biòlegs, el sistema sanitari es quedaria sense moltes especialitats”, com la Genètica Clínica i la Reproducció Assistida, on el 98% dels especialistes són biòlegs. “En aquestes disciplines els biòlegs haurien d’estar en situació d’igualtat a la resta dels professionals (metges, farmacèutics, infermers, psicòlegs) que sí que tenen reconeguda la seva funció sanitària”, denuncia Tort.
Actualment, són considerats professionals sanitaris només els qui hagin obtingut el títol d’especialista en les especialitats de laboratori d’Anàlisis Clíniques, Microbiologia i Parasitologia, Bioquímica Clínica, Immunologia, Radiofarmàcia i Radiofísica Hospitalària, però no en moltes d’altres on els professionals de la biologia duen a terme activitats assistencials, analítiques, docents i investigadores.
Fa anys que el Col·legi mantén una interlocució amb els diferents membres del Ministeri que han anat passant pel govern, però de moment encara no han obtingut un compromís ferm en regular els biòlegs com a professió sanitària. “Com que hi ha canvis de govern constants, hem de reiniciar la interlocució. Amb el ministre Illa havíem arribat a un principi d’acord per tirar-ho endavant, però l’equip dirigit per Carolina Darias, inicialment, s’ha mostrat reticent”, explica Tort.
El degà del Col·legi de Biòlegs de Catalunya, Lluís Tort, denuncia que “la posició del Ministeri pot desembocar en situacions d’abandonament i indefensió per als pacients, ja que sense la necessària regulació, els actes professionals realitzats per biòlegs poden quedar fora de la cobertura de les assegurances de responsabilitat que han de tenir els hospitals”. Recentment, però, sembla que el Ministeri ha reconsiderat la seva posició, i el Col·legi espera que reprengui el seu compromís aviat.
Una tasca desconeguda
Segons Tort, hi ha un gran desconeixement de la tasca que fan els biòlegs en la sanitat, “ja que la seva figura professional continua sense gaudir a Espanya d’un reconeixement legal específic”, denuncia Tort. I és que els biòlegs també juguen un paper clau, per exemple, en la lluita la Covid-19.
“El desenvolupament de les vacunes, la realització de proves diagnòstiques i anàlisis, la labor dels equips de recerca i dels especialistes en virologia, que han estat en primera línia, és només part d’un treball tan important com poc reconegut”, sosté Tort.
Avui dia, gairebé totes les especialitats mèdiques se secunden d’una manera o altra en la genètica i en la biologia molecular per als seus diagnòstics. En aquest sentit, la seqüenciació del coronavirus ha servit per a millorar les tècniques de diagnòstic, indagar en possibles tractaments, observar el comportament de les diferents soques i desenvolupar vacunes en temps rècord.
Una altra tasca en la qual intervenen els biòlegs és, per exemple, en el tractament del càncer, on és imprescindible diagnosticar els tipus tumorals amb tècniques de biologia molecular per a optimitzar els resultats. També en la reproducció humana, on els biòlegs són majoritaris, i on el control biològic té cada dia més importància a causa dels canvis en els hàbits de vida.
També hi ha biòlegs en àrees com l’Anatomia Patològica, la Dietètica i la Nutrició o les Malalties infeccioses. En sectors com la Salut Pública, trobem especialistes en sanitat ambiental i seguretat alimentària, que participen en el desenvolupament de controls i protocols per a menjadors de col·legis, hostaleria o restauració, en les anàlisis d’aigües residuals per a la detecció de patògens o en els protocols per a la desinfecció.