L’Institut de Salut Global (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, ha liderat un estudi publicat a la revista Environment International en el que es demostra que l’exposició al fum del tabac durant l’embaràs i en la primera infància es pot associar amb una acceleració de l’envelliment biològic. Es tracta del primer estudi que avalua, en població infantil, l’associació d’un gran nombre d’exposicions ambientals en la infància primerenca en les llars, com el fum del tabac, el sutge o el carboni negre, amb l’estat de salut quan són grans.
L’estudi conclou que l’exposició a factors ambientals durant l’embaràs i en els primers anys de vida pot alterar de manera significativa -i a vegades irreversible- el metabolisme i fisiologia de les persones exposades i condicionar el seu estat de salut en la vida adulta. També pot provocar una acceleració del procés d’envelliment biològic, la qual cosa s’ha associat a un risc més elevat de desenvolupar malalties metabòliques, cardiovasculars o neurodegeneratives.
L’envelliment és un procés continu que comença ja en els primers anys de vida, i que es pot mesurar gràcies a ‘rellotges epigenètics’, que es basen en els nivells de metilació de l’ADN en unes certes regions del genoma humà. “El rellotge epigenètic permet avaluar si l’edat biològica d’un individu és superior o inferior a la seva edat cronològica”, explica Mariona Bustamante, investigadora d’ISGlobal i una de les autores de l’estudi.
En aquest estudi, l’equip liderat per Bustamante va investigar per primera vegada l’associació entre l’exposició a aquests factors en edat primerenca (83 exposicions ambientals en el període prenatal i 103 en els primers anys de vida) i l’edat epigenètica de 1.173 nens i nenes d’entre 6 i 11 anys.
Fins ara, altres estudis havien evidenciat una associació entre una acceleració de l’envelliment epigenètic i certes exposicions ambientals, però la majoria d’aquests estudis es feien en persones adultes i es centraven en un sol tipus d’exposició. La població estudiada ara comprèn sis cohorts de naixement en sis països europeus, incloent-hi Espanya.
Els investigadors van constatar que l’exposició al fum del tabac provinent de la mare durant l’embaràs es podia associar amb una acceleració de l’envelliment epigenètic. Pel que fa a l’exposició postnatal, l’anàlisi va evidenciar aquesta mateixa associació en l’exposició al fum del tabac provinent de pares fumadors i als nivells de sutge en el domicili, un contaminant de l’aire que resulta de la combustió incompleta de carburants.
“L’associació entre l’edat epigenètica i l’exposició al fum del tabac durant l’embaràs i en els primers anys de vida concorda amb resultats previs obtinguts en la població adulta”, assenyala Bustamante. Aquests estudis haurien de permetre establir polítiques de salut orientades a reduir determinades exposicions ambientals i a promoure un “envelliment saludable” des de les primeres etapes de la vida.