La Raquel té prop de cinquanta anys, és veïna del tercer segona i treballa en un supermercat fent de carnissera. Avui ha sortit abans de la feina per arribar a temps a la reunió de l’escala, on no hi acostuma a assistir. Aquest cop, però, ha d’explicar una cosa important als seus veïns i veïnes. El seu fill, que té una malaltia mental, ha destrossat les bústies de l’escala. Durant l’espai de precs i preguntes de la reunió ella, que és una persona solitària i no està acostumada a parlar davant de tanta gent, els explica què ha passat i els demana un favor molt important. Com qualsevol altra mare, només vol que el seu fill estigui bé. Però la resposta al problema és difícil de trobar.
La dona del tercer segona és una obra de Víctor Borràs, dirigida per Ivan Benet i interpretada per Àurea Márquez, qui, amb un intens monòleg que dura 70 minuts, aconsegueix captar completament l’atenció del públic i submergir-lo en una història que podria ser també la de qualsevol altra persona. Una història que reflexiona sobre l’estigma que arrosseguen les persones que pateixen algun tipus de trastorn o malaltia mental.
Es tracta d’una nova proposta de Teatre Nu, una companyia amb seu a Sant Martí de Tous (l’Anoia), que considera el teatre com un art comunitari i que, en vint anys de vida, ha produït fins a dinou espectacles. Després de preestrenar-se al Festival Grec, es va estrenar el 8 de setembre a la Sala Atrium de Barcelona, on es pot veure fins al 3 d’octubre.
En l’obra, la Raquel trenca el silenci. Parla del tabú, del rebuig, de la desconfiança i de la incomoditat que senten les persones davant el seu fill. També denuncia la falta de mitjans i recursos en la sanitat pública adreçats a atendre les persones amb problemes mentals, la falta de llits d’ingrés hospitalari i la sobremedicalització dels qui pateixen aquest tipus de malalties. Subratlla també una veritat punyent: només s’actua i s’atén correctament a la persona malalta quan la situació ja és molt crítica.
La veïna del tercer segona ens explica la seva història i la del seu fill mentre ell apareix en un videomuntatge que es projecta al fons de l’escenari. La Raquel es mostra avergonyida i angoixada, però també enfadada. Enfadada amb tots aquells qui fan la vida del seu fill més difícil. Alhora, pateix perquè el seu fill no faci mal a ningú i, sobretot, perquè no es faci mal a ell mateix.
L’espectacle, doncs, tracta un tema complex i que ens toca de prop. L’autor, Víctor Borràs, i el director, Ivan Benet, ja havien treballat plegats en un dels últims espectacles de la companyia, La lleugeresa i altres cançons. L’actriu, Àurea Márquez, té una extensa carrera al teatre i també ha treballat en nombroses produccions televisives catalanes -com La Riera, Ventdelplà o Com si fos ahir– i al cinema. Un cop acabades les funcions a la ciutat de Barcelona, La dona del tercer segona es podrà veure durant la tardor a La Casa del Teatre Nu (Sant Martí de Tous), al Teatre Municipal de Banyoles i al Teatre Kursaal de Manresa, entre d’altres.