El passat dijous 7 d’octubre va tenir lloc la 3a Jornada de lactància materna de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN), organitzada pel Comitè de lactància materna i el Servei d’Atenció a la salut sexual i reproductiva. En els darrers anys, la lactància materna ha recuperat presència i les dades actuals indiquen que, a Catalunya, el 80% dels nadons practiquen l’alletament matern al naixement i que el 60% encara ho fa al cap de sis mesos.
En aquest sentit, en el decurs de l’acte es va posar de manifest els beneficis d’aquesta pràctica d’alimentació natural del nadó en tota la diversitat i les casuístiques familiars que es poden trobar a la societat actual: un o més infants, infants amb autisme o altres tipus de característiques o problemes de salut dels nadons o de la mare, combinar l’alletament amb el collit o compartir-lo entre dues mares que són parella.
Aquest esdeveniment va tenir lloc en el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que a Europa se celebra de l’1 al 7 d’octubre, i que té un doble objectiu: d’una banda, sensibilitzar sobre la importància de l’alletament matern i, de l’altra, destacar la implicació de les parelles, les famílies, les institucions, les empreses i la societat per desenvolupar polítiques equitatives amb el gènere i que permetin gaudir d’una lactància satisfactòria per a la mare i el nadó.
La jornada va reunir testimonis de diverses experiències en la lactància que es van compartir entre els més de 130 assistents entre professionals i ciutadania. La cap del Servei de Salut Maternoinfantil de l’APBCN, Blanca Prats, va presentar els projectes i iniciatives que desenvolupa el Departament de Salut per a la promoció de la lactància materna.
En la jornada també va participar, des de Suïssa, la doctora en biologia i cofundadora del Centre d’Estudis del Son infantil, María Berrozpe, que va exposar, entre altres consideracions, els beneficis de l’alletament en el son dels nadons, argumentant també que el collit afavoreix la lactància. Per la seva banda, Laura Santiago, responsable de comunicació de LactApp, una app dedicada a la lactància i maternitat que resol dubtes de manera personalitzada, va apuntar que els mitjans de comunicació tracten la lactància materna poc i malament, assenyalant en aquest sentit que uns dels grans inconvenients és la manca d’informació.
També es va celebrar una taula rodona amb Sílvia Ramírez, assessora d’alletament, autora del blog Lactando en Diverso i presidenta de l’Associació LactaMater; l’artista especialitzada en fotografia del part i l’alletament, Ana Álvarez Errecalde, i la mare lesbiana i transfeminista, Mercè Nebot, les quals van aportar les seves experiències personals i d’activisme. La Jornada es va completar amb un audiovisual on altres mares relataven les seves vivències sobre l’alletament.
El Comitè de lactància materna de l’APBCN reuneix professionals de pediatria, ginecologia, medicina de família, odontologia, infermeria, llevadores, treball social, tècniques de salut i personal administratiu sanitari. Té una funció consultora i assessora, i entre les seves tasques figura la difusió de coneixements actualitzats, la formació de professionals o el suport als CAP que adopten pràctiques per promoure la lactància materna exclusiva des del naixement.
2 comentaris
Hola a todos ! Quiero contaros nuestra historia , aunque parece un poco terrible, pero bien que final es feliz . Somos una pareja de España que estamos luchando mucho tiempo con enfermedad mía. Por Cáncer me han quitado el útero. Pero el deseo de querer ser padres no nos dejaba vivir normal. Por recomendaciones hemos dirigido al centro de tratamiento de infertilidad de Feskov, que está en Ucrania . Para poder tener el bebé biológico …tuvimos que empezar el proceso de gestación subrogada . Ahora somos padres felices de nuestro hijo . Sinceramente queremos decir gracias a todos médicos de esa clínica ! Nunca hemos arrepentido de nuestra decisión !!
Hola, estas hablando de este centro https://maternidad-subrogada-centro.es?