Una trentena de facultatius de l’Hospital Santa Maria de Lleida, amb el suport i l’assessorament jurídic del sindicat Metges de Catalunya (MC), s’han plantat i han decidit no fer més hores d’atenció continuada (guàrdies) que les 499 hores anuals màximes exigibles per conveni col·lectiu, donada la “situació extrema” d’esgotament físic i mental que pateixen.
Es tracta del personal dels serveis de medicina interna, geriatria i unitat de cures intensives (UCI), i del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES). Els afectats, molts dels quals també cobreixen les vacants de la plantilla mèdica a l’Hospital Arnau de Vilanova, van presentar el passat dijous un escrit adreçat al gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Sentís.
En aquest document, els professionals assenyalen que l’estat de saturació pel que fa a la realització de la jornada d’atenció continuada “ha esdevingut totalment insostenible”. Afirmen que, si d’aquí a final d’any mantenen la seva jornada ordinària prevista i les guàrdies programades, sobrepassaran igualment la jornada anual màxima de 2.187 hores pactada en el conveni.
És per això que comuniquen a Sentís que no faran ni una hora més de les acordades i li demanen una reunió urgent per adequar els calendaris laborals dels facultatius a la normativa vigent. En cas de no consensuar una solució, adverteixen que l’atenció continuada de determinats serveis podria quedar sense cobrir alguns dies, així com la jornada ordinària.
Per al delegat de Metges de Catalunya a l’Hospital Santa Maria, Santiago Miguelsanz, aquest conflicte evidencia la manca de personal que assota el sistema sanitari català i la “nul·la planificació” dels seus responsables. “No podem aguantar més, estem totalment esgotats i cremats. És inadmissible que hi hagi metges que hagin fet set guàrdies alternades, un dia sí i un dia no, durant dues setmanes sense poder gaudir dels descansos fixats per llei, o que la direcció del centre hagi permès a un facultatiu fer dos dies seguits de guàrdia”, sosté.
Miguelsanz recorda que, el passat juliol, el sindicat ja va avisar l’hospital que alguns especialistes havien realitzat el nombre màxim d’hores de guàrdia anuals previstes en el conveni i que calia resoldre amb rapidesa aquesta situació.
Fa pocs dies, el sindicat mèdic engegava una campanya perquè els professionals de la medicina actuïn de manera decidida i posin límits als escreixos de jornada laboral, després de constatar a través d’una enquesta que el 70% dels facultatius catalans està afectat per algun dels símptomes de la síndrome de burnout.