L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) demana augmentar els programes de cribratge per detectar tots aquells diagnòstics que durant la pandèmia no s’han pogut fer. Segons un estudi recent fet des de l’atenció primària, al voltant d’un 40% de les malalties cròniques més habituals no s’han diagnosticat durant la crisi sanitària.
Les infermeres de l’atenció primària creuen que ara, passada l’etapa més dura de la pandèmia, és el moment de prioritzar les visites als col·lectius més vulnerables. “Això passa per augmentar les plantilles, sobretot d’infermeres, per arribar a les persones més envellides, amb problemes de salut crònics o situacions de risc social”.
L’AIFiCC alerta que les persones ateses tenen molta necessitat d’explicar la seva situació personal i que moltes d’elles pateixen problemes de salut mental. “Tot això no es podrà arreglar només des de la salut. Cal un abordatge molt més integral, implicant tots els agents de la comunitat”, reivindiquen.
Segons la organització, la reforma de l’atenció primària ha de passar per un augment dels recursos dedicats a aquest àmbit, molt castigat durant l’última dècada per les retallades en sanitat. “Cal augmentar les plantilles. Les professionals continuem força esgotades, malgrat aguantar aquesta pressió. Hi ha molta apatia i desil·lusió”, expressen des de l’AIFiCC.
Les infermeres de l’atenció primària denuncien, a més, “els compromisos que des de l’administració s’han repetit de reforçar l’atenció primària no estan arribant, ni es veuen canvis substancials per a millorar la situació a curt ni mig termini”. Alhora demanen crear més programes dirigits a la comunitat orientats a fomentar activitats d’autocura per tal que les persones siguin més autònomes. “Pensem que el sistema de salut ha estat excessivament paternalista i ara veiem les conseqüències”, conclouen.