Davant la sisena onada per la Covid-19, l’àrea de Salut de Podem hem de manifestar la nostra preocupació per qüestions que afecten a tota la ciutadania i que són conseqüència directa de la gestió política de la sanitat catalana.
- La gestió política de la Covid-19, amb canvis de protocols incoherents i diaris, ha afectat greument a la credibilitat de tots i totes les professionals, que no saben a què atenir-se. Escoles, instituts i centres de treball estan pendent dia a dia del que diran avui i del que han canviat d’ahir. La serietat de la protecció de la salut i les mesures per a evitar el contagi han passat de ser una cosa important a ser un acudit del mòbil i no sabem si plorar o riure.
- La fallida programada de l’atenció primària ha reduït l’accessibilitat i la universalitat del dret a la salut fins semblar-se a un viacrucis. Les zones rurals i les grans zones urbanes al voltant de la metròpoli de Barcelona han tancat consultes, els serveis de pediatria han deixat de funcionar, i en molts casos no han posat reforços de personal real a l’atenció primària. En altres onades el personal de l’atenció primària es va desplaçar als hospitals, ara no ha estat al revés. Són molt greus les manifestacions del conseller acceptant que la gestió política de la sanitat catalana està portant al creixement desmesurat de la contractació d’assegurances privades. Com si la seva política en fos aliena i això no fos el que estava planificat.
- Creiem que hi ha intencionalitat política per a empobrir l’atenció primària fins al col·lapse: en l’era del 5G els centres no tenen ni tan sols línies telefòniques, reactius per a fer tests o tecnologia diagnòstica de segona mà. Això contrasta amb la inversió en noves estructures i inversions de caràcter especulatiu als grans hospitals, a on no és estrany que estiguin ampliant-se o fent nous edificis, que probablement no podran ni tan sols obrir-se a causa de la manca de professionals.
- Amb l’alarma de preocupació veiem que associacions patronals publiquen projectes que tenen el beneplàcit públic de la conselleria de salut per a serveis que incrementaran la factura sanitària als ciutadans sense una millora directa, per exemple, l’atenció domiciliària. Aquests serveis són de l’atenció primària de salut, i no de cap altre àmbit. L’actual sistema de salut ja està prou fragmentat (1 sistema amb més de 1.000 empreses) per a crear nous negocis. Entenem que l’únic motiu que hi ha darrere d’aquests moviments és el lucre personal i empresarial i no el benefici dels ciutadans o la millora del sistema d’atenció primària.
- No podem acceptar que la política posi als professionals sanitaris d’escut culpable davant els ciutadans, que amb tota la raó estan enfadats. Ja han començat les agressions i amenaces als sanitaris en compte de dirigir-les als responsables polítics, el Departament de Salut i al Govern de la Generalitat. Creiem que s’està utilitzant la fallida de l’atenció sanitària de proximitat (l’atenció primària) per a debilitar-la i destruir-la, i donar pas a una sanitat a la qual els ciutadans tindran una sanitat pitjor, a la que només s’accedirà quan un requereixi intervencions molts complexes (i lucratives) o estigui en situacions d’enorme gravetat.
Creiem que és necessari posar sobre la taula la necessitat de començar a parlar seriosament, amb tota la participació imprescindible, que inclou treballadores i ciutadania organitzada, i de fer valdre d’una vegada per totes la nostra atenció primària i instem a la Conselleria de Salut i responsables polítics centrar tots els esforços a modernitzar i millorar el sistema d’atenció primària i no obrir nous fronts de caràcter especulatiu que busquen reduir-la a un pobre consultori ple de trampes i de teranyines.