La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ha demanat al Departament de Salut que impulsi una llei d’atenció primària i salut comunitària. Per la CAMFiC, l’anàlisi retrospectiva d’aquests 15 anys no permet ser optimista i l’atenció integral i integrada que proporcionen els equips d’atenció primària (EAP) està “en risc”. “Només cal veure els darrers pressupostos destinats a l’Atenció Primària: l’any 2012 es destinava el 18,08% a l’Atenció Primària, mentre que el 2022 serà el 16,76%”, assenyalen.
L’organització insisteix en què és el moment de passar a l’acció: “Independentment de la mirada ideològica, els diagnòstics estan fets i són concordants. És moment d’accions, i també de fer les coses de manera diferent als ingents documents fets fins ara, i d’invertir en els EAP protegint la salut de les persones i els seus principis bàsics per Llei, amb els EAP com a garant”, expressen des de la CAMFiC.
Per tot això, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària demana al Departament de Salut la creació d’una llei d’atenció primària i salut comunitària que garanteixi un accés universal al sistema sanitari a través de l’atenció primària, que estableixi garanties d’accessibilitat, coordinació i eficàcia i que defineixi a composició dels equips d’atenció primària, la seva autonomia organitzativa i la cartera de serveis. A més, la Llei proposada establiria el finançament necessari de tots els capítols pressupostaris per assolir els punts anteriors.