UGT de Catalunya ha guanyat una sentència innovadora, “l’única d’aquest tipus a Espanya”, segons el sindicat, que reconeix el dret d’un treballador a gaudir del permís de lactància acumulada sense haver esgotat el permís de paternitat de setze setmanes.
Des del sindicat afirmen que el Conveni Col·lectiu de l’empresa, Ferrovial Servicios S.A, incorria en una il·legalitat, ja advertida en diverses ocasions, que “no establia el permís conforme a les seves dimensions constitucionals”. Des d’UGT expliquen que haver-se d’acollir primer al permís de paternitat pot suposar que “quan es vulgui exercir el permís de lactància ja hagin transcorregut els nou mesos i el seu exercici efectiu sigui impossible”. Ana Álvarez, advocada dels Serveis Jurídics de la UGT de Catalunya assegura que “hi havia una diferent manera d’interpretar el conveni”, ja que “nosaltres entenem que la lactància es pot agafar en els primers nou mesos i la paternitat en els primers dotze”. Ferrovial Servicios S.A. obligava a esgotar primer el permís de paternitat de setze setmanes abans d’acollir-se al de lactància, però el treballador s’havia vist afectat per un ERTO, que alterava els terminis i no li permetia gaudir dels dos permisos.
Des del sindicat afirmen que en moltes ocasions els convenis no tenen en compte les noves normatives, com en aquest cas l’ampliació dels permisos de maternitat i paternitat, i els terminis per acollir-se que va entrar en vigor el 2019. “Es copia l’anterior conveni i no es contemplen les novetats, tot i que al final els drets bàsics sempre primen, com és aquest cas”, afirmen des dels Serveis Jurídics del sindicat.
Un pas més cap a la igualtat real entre homes i dones
Segons Álvarez, “la base de la sentència és que va a favor de la conciliació i ajuda a la igualtat real entre homes i dones”. Espanya se situa com el segon país en cures igualitàries, on destaca una paritat en les feines de casa, només per darrere de Suècia, segons una investigació de Nestlé. Tot i així, només un 36% dels homes creu que pot conciliar la seva feina amb la criança dels fills; un 23% creu que és una experiència més difícil del previst i un 33% assegura haver assumit més compromisos dels que esperava. D’altra banda, un 39% diu sentir una forta pressió social sobre les decisions que prenen amb els seus bebès.