Avui, amb els nous coneixements, els nous problemes que s’han fet evidents, els nous valors i les noves demandes culturals, caldrà revisar o completar la definició de Salut.
El 1948 (fa 74 anys), acabada la Segona Guerra Mundial, amb la constitució de l’ONU i la declaració dels drets humans, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va definir la Salut com “el complet estat de benestar físic, mental i social i no sols l’absència de malaltia”. Un primer pas. En aquells temps, en els quals apareixia el concepte d'”Estat de Benestar”, la definició també diu que la Salut no és només l’absència de malaltia. Però és una definició com a salut individual i feta per l’espècie humana, una definició utòpica, perquè el complet estat de benestar és molt difícil d’obtenir si no és sota els efectes de les drogues.
Passen els anys i, el 1978 (fa 44 anys), encara viu el dictador. Aleshores a Perpinyà es realitza un famós Congrés de metges i biòlegs que, entre altres moltes coses, mira pel futur de la Salut a casa nostra i aprova una nova definició de la Salut proposada per un equip liderat pel doctor Jordi Gol. La definició diu: “la Salut és aquella manera de viure que és autònoma, solidària i joiosa”.
No és un estat, és una manera de viure, que pot ser més o menys autònoma, ja que podem estar malalts i tenir encara molta salut, per exemple. Entenen els tres valors de la definició com:
- Autonomia (personal i suficient per poder dur a terme el nostre projecte de vida)
- Solidaritat (igualtat de drets) amb les altres persones
- Joia (‘bon rotllo’ mental)
Avui, com hem dit, amb els nous problemes, els nous coneixements i els nous valors, hi ha noves necessitats a cobrir, nous reptes als quals fer front, alguns amb urgència, per tal de defensar la Salut. Apareixen necessitats de posar la salut a totes les polítiques públiques per fer front als determinants de la salut que, com es demostra més cada dia són, a més de genètics, econòmics, socials, culturals, ambientals, de gènere, etc.
I, enfront de l’emergència climàtica, sorgeix la necessitat d’un “Green New Deal” (Nou acord verd), conceptes holístics com “una sola salut” o “Salut Global”, perquè la nostra salut (dels humans), com hem vist cada cop més, depèn molt de la salut de tots els éssers vius, i aquesta depèn molt de la qualitat del medi en què vivim.
Potser haurem de completar la definició de Perpinyà, el segon valor, com la solidaritat també amb tots els éssers vius i la vida en el planeta, que de fet és una sola i única vida. Diuen que a Déu se li va preguntar el perquè de la mort i que ell va respondre que, en crear la vida, mai havia pensat en la mort, que la mort era un invent dels humans: “El que vosaltres anomeneu mort, són desplaçaments en l’interior de la vida”.
Avu, doncs, podríem dir que el que cal és defensar la vida en el nostre planeta per defensar la “nostre” salut. Perquè la salut és Global.