A Catalunya, hi ha 37.779 professionals de la medicina, el 53,6% són dones i el 46,4%, homes. En el sector de mútues privades hi treballen 9.959 professional (uns 8.000 a la província de Barcelona) i un 59% d’ells fan dedicació exclusivament privada. Van respondre a l’enquesta 900 professionals.
En un rànquig del grau de valoració satisfacció global de les mútues per part dels professionals, de 0 a 10. L’entitat que treu millor valoració treu un 7, entre 5 i 7 punts hi ha 7 mútues, i entre 2 i 4 punts hi ha 9. Una primera conclusió del Col·legi diu: “Mentre el sector de les assegurances de salut creix, dos de cada tres metges no se sent ben tractat per les companyies”. També diu: “Els professionals continuen sent la baula feble d’un sector cada cop més concentrat en què els honoraris, amb algunes excepcions, fa anys que no s’actualitzen”.
Mentre que UNESPA, amb dades del 2020, indica que el sector va facturar 2.000 milions d’euros, “els professionals cobren per una visita de medicina familiar entre 14 i 18 euros (segons l’empresa) i per una visita d’especialista entre 19,5 i 27 euros” (un cop més, la discriminació dels professionals de la primària). Així, una altra conclusió: “Les principals crítiques cap a les companyies són: poc interès per la innovació tecnològica (això no l’hi agradarà al nou conseller) priorització del rendiment econòmic per sobre de la qualitat assistencial, retribucions baixes i manca de comunicació”.
La informació dels impulsors de l’enquesta acaba afirmant: “Els col·legis de metges de Catalunya recorden que el pacient ha de ser sempre el centre de l’assistència, sigui pública o privada, i que l’administració és responsable de vetllar per garantir aquest principi”, i jo diria que els col·legis professionals també. De fet, en els estatuts del Col·legi de Metges trobem un article que diu: “En relació amb la finalitat de promoure el dret a la protecció de la salut: Col·laborar amb els poders públics i les altres institucions del país en la consecució del dret a la protecció de la salut i lluitar per una eficient, justa i equitativa regulació de l’assistència sanitària i de l’exercici de la medicina, així com participar en la defensa i la tutela dels interessos generals de la col·lectivitat, com a destinatària de l’actuació professional dels metges”.
De tota manera, gràcies per publicar l’enquesta que ens informa d’una realitat poc coneguda per la ciutadania, de negoci amb la salut, a expenses de pagar malament als professionals i de la baixa qualitat en general.