Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Maratons, triatlons, i fins i tot ironmans o grans travesses que exigeixen molt d’esforç físic han esdevingut molts cops motivació per a persones que han superat una malaltia. És la manera de demostrar i celebrar la recuperació -de vegades el naixement- d’una fortalesa que irradia de nou a les seves vides. A l’Hospital Universitari de Bellvitge, també la música serveix per això.
El Dr. Andreu Gabarrós, que és cap de Servei de Neurocirurgia d’aquest hospital, i compositor, lletrista, teclista i vocalista de la banda de rock D. O., ha composat una cançó per a nou pacients músics amateurs que ell mateix va operar de lesions cerebrals. També ha creat el cant coral que dona títol a tot un projecte solidari anomenat ‘Simfonia dels herois’. És el projecte musical amb el qual, amb un disc, un concert solidari i un documental, volen transmetre la idea de reconeixement a l’esforç de superació dels pacients i alhora d’esperança per la supervivència al llarg dels anys.
Aquest dijous ofereixen el concert solidari per recaptar fons per fer recerca en l’àmbit mundial sobre tumors cerebrals. Es celebra al Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat, a les vuit del vespre. Les 500 entrades per assistir-hi ja fa dies que estan exhaurides, però es poden fer igualment aportacions econòmiques a la Fila Zero, a través de la pàgina de l’Institut d’Investigació Biomèdica (IDIBELL) obre el projecte Simfonia dels herois.
En el concert participen pacients i familiars acompanyats dalt l’escenari d’artistes com Ramon Mirabet, Gerard Quintana, Marina Rosell, Estopa, Antonio Orozco o el baixista Carles Benavent, amb la col·laboració de Mark Knopfler, el Mago Pop i Judit Neddermann, que també apadrinen cançons.
Bellvitge és un centre expert en tècniques prequirúrgiques i quirúrgiques que permeten preservar l’àrea del llenguatge durant la cirurgia dels tumors cerebrals, un factor essencial per evitar dèficits neurològics permanents i amb impacte en la qualitat de vida dels pacients. En pacients que tenen afició per la música o que són músics, s’identifiquen prèviament les àrees del cervell quan canta o toca un instrument. Durant la intervenció, se’ls fa parlar i/o tocar el seu instrument per intentar preservar aquestes àrees.
Nou d’aquests pacients-músics van inspirar el Dr. Gabarrós, que va composar una cançó per a cadascun d’ells i va adaptar cada peça a l’instrument que tocava, convidant-los a participar en un projecte discogràfic solidari. Per tancar el disc, ha escollit la cançó coral “Simfonia dels herois”, que dona nom al projecte i on participen tots.
Avui és el gran dia de la presentació del disc solidari de la #SimfoniadelsHeroisHUB💪🧠
Un projecte que va néixer fa 5 anys i avui veu la llum. El @tjoventut es prepara per viure una nit màgica.
Que soni la música!🎶#orgullbellvitge #pacientsHUB pic.twitter.com/0j6SyEBRvU— Hospital Universitari Bellvitge | HUB (@hbellvitge) May 11, 2023
Humanitzar
Segons el Dr. Gabarrós, “el projecte té un missatge d’humanitzar la medicina, de posar en valor el vincle entre medicina, música i la relació entre metge i pacient”. Durant la presentació de la iniciativa solidària, el neurocirurgià es va referir a un dels somnis que voldria fer posible amb aquest projecte: “aconseguir fons per coordinar-nos diversos centres punters i competir a nivell internacional des de Barcelona amb recerca que faci possible erradicar el càncer cerebral”.
En aquest sentit, Mercè Carulla, pacient que ha participat en el projecte posant la veu i la interpretació de la viola en una de les cançons, ha afegit: “aquesta causa és important perquè ens cal més recerca per prevenir i trobar un tractament definitiu del càncer”. Per la seva part, Clara Sánchez, vídua de Fernando Quiñones, un dels nous pacients col·laboradors però que malauradament no ha pogut viure fins al concert, ha recordat “la il·lusió i les ganes” que va posar en la gravació del seu tema: “per a ell va ser fantàstic participar-hi, i si gràcies a la música i la recerca es pot allargar el temps per a aquests pacients, serà el millor llegat possible”.
“No només ens donen confiança, sinó que els professionals sanitaris ens regalen temps, no només quan estem malalts, també als familiars”, en paraules del cantant Ramon Mirabet, fill de Ramon Mirabet, trombonista professional que va traspassar l’any passat 17 anys després de ser intervingut pel Dr. Gabarrós per un tumor cerebral i pacient-músic que va col·laborar en el projecte. “Aquest projecte encara em segueix regalant temps amb el meu pare, em sento com un pacient més”, ha recordat amb emotivitat durant l’acte de presentació.
Col·laboracions altruistes
Artistes reconeguts cantaran en directe amb ells i/o apadrinaran alguna de les cançons. Tal i com ha insistit el cantant i compositor Antonio Orozco, que com la resta d’artistes participa de forma totalment altruista a la iniciativa, “donar suport a la recerca és responsabilitat de tothom”. “Si el Dr. Gabarrós, que salva vides al quiròfan i dedica el poc temps que li queda a fer arribar a tothom amb la música la importància de la recerca, tots hauríem d’aportar el nostre gra de sorra per fer-ho possible”, ha sigut contundent Orozco.
A més d’Antonio Orozco i Ramon Mirabet fill, Manu Guix, Marina Rosell, Estopa, Gerard Quintana i el baixista Carles Benavent seran dalt l’escenari en un acte presentat per Jordi Hurtado. A més, també hi participen Mark Knopfler, Antonio Díaz “el Mago Pop” i Judit Neddermann.
Durant el concert, s’emetran algunes imatges en exclusiva del documental i el mateix esdeveniment es filmarà com a part final d’aquesta peça, que està previst estrenar al mes de setembre.
La Simfonia dels Herois és un projecte alineat amb l’estratègia “Arts in Health” de l’Institut Català de la Salut. Aquesta és una àmplia i creixent disciplina acadèmica i un camp de pràctica dedicat a utilitzar el poder de les arts i la cultura per millorar la salut i el benestar de les persones.