El Parc Taulí ha realitzat la reparació d’un aneurisma gegant a un pacient pediàtric utilitzant la tècnica endovascular telescopar amb dos stents flow diverters. Aquesta intervenció, poc invasiva, ja s’havia fet en pacients adults; però és la primera vegada que es fa amb un pacient pediàtric a Catalunya.
Aquesta intervenció es va fer a un pacient de 15 anys que va venir al Parc Taulí per una cefalea ocasional. Durant l’exploració es va observar que tenia un aneurisma gegant de 4.5 cm a l’arteria caròtida interna . Després de la valoració multidisciplinar amb els especialistes del departament de neurocirurgia pediàtrica i adulta i amb neuropediatria, es va decidir fer una intervenció poc invasiva utilitzant la tècnica telescopar, amb dos stents flow diverter, per evitar que hagués de passar per un procés quirúrgic.
Durant la intervenció, que va durar una hora i trenta minuts, es va realitzar una cateterització selectiva per reconstruir la paret arterial. Per poder fer aquest procés es van introduir microcatèters per l’artèria per poder unir les dues parts sanes del vas sanguini i poder desplegar els stents, creant un pont. Com l’aneurisma era gegant i molt llarg, es va utilitzar la tècnica telescopar.
En la intervenció hi va participar un equip multidisciplinar de professionals del Parc Taulí: el director del Servei de Diagnòstic per la imatge, Joan Perendreu; especialista en Neurointervencionisme de la Unitat de Radiologia Vascular Intervencionista, Nicolás Romero; l’especialista en neuroradiologia intervencionista de la Unitat de Radiologia Vascular Intervencionista, Roberto Eduardo Correa. També hi va assistir, el cap de Neurointervencionisme de l’hospital Vall d’Hebron, Alejandro Tomasello.
“Després de fer diferents reunions amb els especialistes del Parc Taulí, vam realitzar aquesta tècnica perquè l’aneurisma era molt llarg i en l’actualitat no hi ha material per aquest tipus de aneurismes en els vasos sanguinis. A més a més, és menys invasiva i la recuperació dels pacients és molt més ràpida”, explica el Dr. Romero.
La intervenció endovascular va ser un èxit i el pacient es va recuperar molt ràpidament. Donat que la primera vegada que es feia una intervenció amb aquest procediment a un pacient pediàtric, els professionals van decidir fer el control i el seguiment des de la Unitat de Cures Intensives durant les següents 72 hores. Els dies següents, l’evolució del pacient va ser favorable i les proves diagnòstiques van mostrar la millora neurològica, postintervenció.
Amb la realització d’aquesta intervenció pionera, el Parc Taulí continua apostant per situar l’hospital com un dels centres de referència de Catalunya; així com per l’especialització dels seus professionals i l’ampliació de la seva cartera de serveis per continuar oferint una atenció de qualitat a la ciutadania.
Intervenció endovascular
La reparació endovascular és una intervenció menys invasiva pel tractament dels aneurismes. En la majoria dels casos s’utilitza un espiral i es col·loca un stent o tubs malla, per a la reparació de l’aneurisma.
Com ha explicat el Dr. Correa, “amb els stents flow diverters evitem que el pacient hagi de passar per una cirurgia. Només amb una punció en la regió femoral, iniciem el tractament endovascular per a la resolució de l’aneurisma. És una alternativa a la cirurgia molt eficaç”.