Observar i prendre bona nota de què els va bé i què no als pacients que segueixen tractaments des de l’atenció primària és un dels pilars de la millora constant en salut. La pràctica diària dels professionals sanitaris, a primera línia, escoltant, examinant i fent i encarregant proves per poder diagnosticar de manera encertada i curar o apaivagar símptomes de patologies, va acumulant, en cada visita, molta informació sempre útil per als següents pacients i per a la societat, en general. Els ulls de la recerca en aquesta Atenció Primària, fora dels microscopis de laboratori, enfoquen aspectes del dia a dia en les consultes de qualsevol CAP, o en l’atenció domiciliària. Investigar a partir de les pràctiques habituals en aquesta primera línia reverteix en tractaments més efectius, contribuint així a optimitzar els recursos públics de la sanitat.
A Lleida, fa temps que dos grups de recerca avancen en esbrinar millores d’assistència a partir de l’estudi de tractaments farmacològics i no farmacològics en la prevenció i promoció de la salut, i en l’ús i possibilitats d’eines com l’ecògraf. A la demarcació de Lleida, de fet, hi ha l’únic grup de recerca acreditat en ecografia clínica a l’Atenció Primària. És el Grup de Recerca d’Ecografia Clínica en Atenció Primària (GRECOCAP), que està coordinat per la doctora Iraida Gimeno Pi, investigadora de l’IDIAP Jordi Gol. Integren el seu equip vint-i-un professionals d’infermeria i medicina de família de l’Atenció Primària de Lleida. Això situa la demarcació lleidatana com a territori referent en ecografia a l’Atenció Primària.
L’objectiu principal del GRECOCAP és donar evidència científica de la utilitat de l’ecografia clínica com a eina diagnòstica i terapèutica disponible en Atenció Primària, per complementar la clínica i millorar la presa de decisions dels professionals. Entre les actuals dianes d’investigació del grup hi ha l’ús de l’ecografia vascular com a eina fonamental per calcular el risc cardiovascular de la població, la infiltració guiada per ecografia en el tractament de patologia musculo-esquelètica, l’avaluació ecogràfica i el pronòstic en malalties respiratòries. Els seus membres han publicat nombrosos articles en revistes internacionals d’alt impacte i han estat presents en un important nombre de congressos nacionals. I, vinculades a aquest equip, actualment s’estan treballant quatre tesis doctorals.
La trajectòria d’aquest grup de recerca ha estat reconeguda per l’Agència de Gestions d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya. També ho ha estat la del RETICAP, un altre equip d’investigadors de la mateixa demarcació de Lleida, centrat en l’estudi dels tractaments, tant farmacològics com no farmacològics, emprats en les intervencions de prevenció i promoció de la salut. Aquest mateix equip incorpora també una línia d’intervencions terapèutiques no-farmacològiques mitjançant les intervencions assistides amb animals (IAA). El RETICAP està coordinat per la doctora Eva María Artigues, investigadora de l’IDIAP Jordi Gol, i l’integra un equip multidisciplinari format majoritàriament per dones, professionals de la de medicina de família, pediatria, infermeria i farmàcia de l’Atenció Primària de Lleida. Els seus membres han participat en diferents projectes de recerca, han publicat en revistes d’alt impacte, han presentat comunicacions en congressos científics, nacionals i internacionals, i, actualment, s’estan dirigint sis tesis doctorals.