Saber que la malaltia, física i mental, i també la mort, són part de la vida, hauria d’incorporar-se com aprenentatge en la infància de tota persona. La informació sobre les patologies, les causes que ens les porten i com tenir cura de la nostra pròpia salut esdevé fonamental per a la prevenció de malalties i per procurar-nos benestar i qualitat de vida.
A la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat, aquest curs 2023-2024, això ho porten a la pràctica amb el virus del papil·loma humà, la infecció de transmissió sexual més frequent. I ho fan amb un joc, el PAPILLOMATTACK, com a part d’un projecte d’educació científica liderat per l’IDIBELL amb el suport de l’ajuntament de L’Hospitalet.
Basant-se en la gamificació, el joc ensenya què és el virus del papil·loma humà, quines malalties causa i com es pot prevenir amb la vacunació i els programes de cribratge. I són tres-cents cinquanta alumnes del cicle superior de primària de cinc escoles de L’Hospitalet els qui participen en la primera implementació del joc.
Per què cal evitar el contagi
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el papilomavirus humà (VPH) és una infecció de transmissió sexual comuna. Gairebé totes les persones sexualment actives la contrauran en algun moment de la seva vida, en general sense mostrar símptomes. Sí, la majoria de les persones no presentaran símptomes d’infecció pel VPH, perquè el virus sol desaparèixer per si sol sense tractament. El sistema immunitari sol eliminar el VPH del cos en un o dos anys, sense efectes duradors. És quan no desapareix per sí sol quan pot provocar canvis en les cèl·lules del coll uterí, la qual cosa condueix a lesions pre-canceroses que, de no tractar-se, poden desembocar en un càncer cervico-uterí. En general, aquest càncer triga de 15 a 20 anys a manifestar-se després d’una infecció pel VPH. Però els càncers deguts al VPH es poden prevenir amb vacunes. La vacuna contra el VPH ha d’administrar-se a totes les nenes de 9 a 14 anys abans que comencin a tenir relacions sexuals.
Els canvis precoços en les cèl·lules del coll uterí i les lesions pre-canceroses no solen anar acompanyats de símptomes. En el cas del càncer cervico-uterí, els símptomes poden incloure sagnat entre períodes menstruals o després de les relacions sexuals o secreció vaginal pudent. Aquests símptomes es poden deure, però, a altres malalties.
El VPH pot afectar la pell, la regió genital i la gola. Tot i que els preservatius ajuden a prevenir el VPH, no ofereixen, però, una protecció total perquè no cobreixen tota la pell de la zona genital.
El joc a l’aula
Com a eina educativa, el PAPILLOMATTACK consta d’un vídeo divulgatiu i d’un joc de cartes que explica als alumnes que existeix un virus que es diu papil·loma i que es pot prevenir amb la vacunació i les proves de detecció per detectar l’aparició de qualsevol anomalia i poder tractar-la a temps per no arribar a desenvolupar un càncer en el coll uterí. El contingut del joc ha estat ideat i dissenyat per Laura Asensio Puig, investigadora del grup de recerca en Infeccions i Càncer de l’IDIBELL i del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO.
El joc consisteix en protegir les diferents parts del cos de cada jugador mentre infecten els contrincants amb el virus. El joc conté una baralla de 88 cartes i dues expansions de 16 i 10 cartes respectivament, que augmenten la dificultat del joc. Per introduir els conceptes claus de l’activitat, el joc s’acompanya d’un vídeo divulgatiu sobre el virus del papil·loma, el cribratge, la vacunació, i on també s’hi detallen les regles per utilitzar les cartes de la baralla. Gràcies a una subvenció de l’ajuntament de L’Hospitalet, l’IDIBELL ha produït 500 unitats del joc. Amb ell, els alumnes aprenen les respostes a qüestions com ara: Què és el virus del papil·loma humà (VPH)?; Com es transmet i com podem combatre’l?; Quines malalties ens pot provocar? i Per què la vacuna del virus s’administra a noies i nois de 6è de primària?
La detecció precoç de la infecció pel VPH la poden fer dones de 25 a 65 anys, a través d’una prova de detecció precoç dins d’un programa gratuït. El principal objectiu del projecte, justament és que esdevingui un recurs perquè l’alumnat de cicle superior de primària aprengui tots els mètodes de prevenció de la infecció, com la vacunació i la detecció precoç.
PAPILLOMATTACK està liderat pel grup de recerca en Infeccions i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), pel Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i per la Unitat de Comunicació de l’IDIBELL. Compta amb la col·laboració dels serveis d’Educació i Salut de l’ajuntament de L’Hospitalet. La primera implementació de l’activitat es du a terme les escoles de L’Hospitalet: Sant Josep – El pi, Santa Marta, Lola Anglada, Menéndez Pidal i Alegre. Hi participen un total de 350 alumnes de 5è i 6è de primària, edats en les quals es du a terme, per part del Departament de Salut de la Generalitat, la vacunació del VPH, que des del curs 22/23 s’administra tant a noies com a nois.
Un estudi científic
Per avaluar l’acceptació del joc entre els alumnes, i també els seus coneixements sobre el virus del papil·loma i les vacunes, es realitzarà un estudi que consta de dues enquestes anònimes, distribuïdes a l’aula, una abans i una altra després de l’activitat. Les investigadores i investigadors de l’IDIBELL i de l’ICO que realitzen l’activitat a les aules són Paula Peremiquel, Maria Brotons, Bea Serrano, Raquel Ibañez, Gina Albero, Xisca Morey, Esther Roure, Victòria López, Sara Tous, Arnau Guasch i Laura Asensio.
Malgrat faci anys que s’administra la vacuna del VPH, el coneixement sobre aquest virus i els problemes de salut que pot causar és molt baix en la població general. Per altra banda, existeix un segment de la societat que, influenciats per notícies enganyoses i campanyes de desinformació, creu que les vacunes no són segures i, en conseqüència, opten per no vacunar els seus fills i filles, la qual cosa pot derivar en un problema de salut pública.