Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La pandèmia de la Covid-19 ens va ensenyar el gran benefici d’higienitzar les nostres mans per tallar aquesta via de contagi del virus. En molts altres casos, rentar-nos les mans ens allunya de contagis.
És el cas dels Enterobius vermicularis, els paràsits anomenats oxiürs i coneguts comunament com a cucs (lombrices en castellà). Amb les mans com a transport, els ous d’aquests minúsculs cucs ho tenen molt fàcil per arribar als budells, en concret a l’intestí prim, on neixen les larves i passen a l’intestí gruixut per quedar-s’hi. D’allà passen cap al final de l’aparell digestiu, fins a l’entorn de l’anus, on pondran els ous. En néixer, els cucs produeixen picor a tota la zona de l’anus. És una picor molt intensa, que es percep especialment amb la calor i de nit –ja que és quan més es mouen els cucs, perquè no els agrada la llum. Gratar-se fa que les ungles tornin a ser via de contagi novament, sobretot perquè els ous acumulats a la zona anal són gairebé inapreciables perquè tenen una mida microscòpica. De les mans van a la roba, als objectes i també a la boca.
Es poden patir les molèsties dels cucs a qualsevol edat, però és en el cas dels infants quan són més habituals, especialment en la seva edat escolar. I quan es diagnostiquen els cucs en una criatura, pot ser que també s’hagin contagiat més membres de la família, mitjançant la roba o el menjar. Per això, el tractament antiparàsits amb la medicació indicada, per prescripció mèdica normalment d’una sola dosi presa oralment i una segona per seguretat, passades dues setmanes, especialment en cas de no haver remès del tot els símptomes, cal que el faci tota la família o els adults que més en contacte estan amb la criatura.
El test de Graham
En les femtes, aquests petits cucs es descobreixen a simple vista, com a petits filaments de color blanc, gairebé transparents, que es mouen amb facilitat. Una prova per a confirmar la presència de cucs en un organisme és el test de Graham, que consisteix en la col·locació sobre l’anus i el seu voltant més proper d’una cinta adhesiva transparent. Els ous o petits cucs quedaran enganxats a la cinta que al mateix temps s’adhereix a un porta-objectes des del qual es podran analitzar a través del microscopi.
Cal tenir present que cada femella d’aquest paràsit pot arribar a posar uns 10.000 ous.
Per prevenir-los, com dèiem a l’inici, és bàsic aplicar-se una rigorosa higiene de mans i ungles que, com més curtes es portin, tant en nens com en adults, menys possibilitats d’esdevenir transport dels ous i paràsits tindran. La neteja de mans és especialment imprescindible cada cop que es va al lavabo.
També cal mantenir ben neta la zona perianal, per tallar la circulació dels paràsits que, en el cas de les nenes, poden fàcilment entrar a colonitzar la vulva. A banda de la higiene, banys d’aigua tèbia també ajuden a mantenir la zona perianal lliure de paràsits.
La roba interior, els llençols, la coixinera i el pijama s’han de rentar a temperatura alta i desinfectar la tassa del vàter evitarà també nous contagis.
Convé consultar el metge per poder tallar a temps la proliferació i colonització intestinal dels cucs que, si s’acumulessin molt quantiosament, podrien també ocasionar molèsties als budells.