Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Veure-hi borrós o amb una certa distorsió de les imatges, mal de cap, dificultat per conduir de nit a causa de la sensació d’enlluernament per les llums d’altres vehicles o del carrer, o necessitat de tancar els ulls per mirar d’enfocar millor o perquè couen o piquen, poden ser símptomes d’astigmatisme. En els infants, també ho podria ser un baix rendiment escolar, perquè no es percebi que el problema pot venir de no visualitzar correctament allò que llegim o les imatges que es projecten a classe o les que mostren els llibres amb els quals s’estudia.
L’astigmatisme, tal com expliquen al Canal Salut, “és un dels errors de refracció, un trastorn visual dels més freqüents. Es presenta quan la còrnia o el cristal·lí tenen una forma tòrica (amb una curvatura no homogènia) en comptes de tenir-la en forma d’esfera, exactament rodona. Això fa que la llum que entra a l’ull s’enfoqui en diversos punts respecte de la retina (davant o darrere)”.
Segons expliquen des de l’Hospital Clínic de Barcelona, “la prevalença de l’astigmatisme (igual o major a 1,5 diòptries) a Espanya se situa al voltant del 25% de la població, el que el converteix en el tercer problema visual més comú després de la miopia i la vista cansada. Xifres similars es donen en l’àmbit europeu, en què el 23,9% de la població té aquest problema refractiu. L’astigmatisme, a més, es pot manifestar al mateix temps que la miopia o la hipermetropia.
Els especialistes en salut visual i auditiva de General Optica puntualitzen, però, que dels un de cada quatre espanyols amb astigmatisme, no tothom pateix aquesta condició de la mateixa manera, ja que existeixen diferents graus que serà l’especialista en optometria que els haurà de valorar.
Causes
Els òptics experts de General Optica expliquen que l’astigmatisme pot ser causat per diverses raons, i en molts casos és resultat d’una combinació de factors, com ara la predisposició genètica. Això fa que, qui tingui familiars amb astigmatisme, és més probable que també ho desenvolupi.
Com hem dit, quan la còrnia, que és la superfície frontal i transparent de l’ull que contribueix en gran manera a la refracció de la llum no és perfectament esfèrica i té una curvatura irregular, és causa de l’astigmatisme.
L’edat també compta. Doncs, a mesura que envellim, el cristal·lí pot canviar de forma, i això pot derivar en astigmatisme. D’altra banda, lesions o cirurgies oculars prèvies poden afectar la forma de la còrnia i desencadenar astigmatisme, encara que això és menys comú. Finalment, algunes malalties, com el queratocon –que provoca l’aprimament i deformació de la còrnia–, podrien igualment desencadenar l’astigmatisme.
Revisió oftalmològica
Per a descartar, doncs, que el cansament visual que potser patim i la falta de nitidesa a l’hora d’enfocar les imatges es deguin a aquest problema de refracció convé fer-se visitar per un especialista en oftalmologia o optometrista. “Els errors de refracció els diagnostica l’oftalmòleg o l’òptic optometrista a partir dels resultats d’un examen ocular, que inclou la mesura de l’agudesa visual i una avaluació de la refracció”, apunten també des del Canal Salut.
El professional oculista examinarà amb diferents proves com els ulls reben o desvien la llum que els hi arriba. En funció de la resposta ocular, l’especialista prescriurà els correctors necessaris, en cas que ulleres o lents de contacte puguin compensar la desviació deguda a la forma irregular de la curvatura de la còrnia. En alguns casos molt acusats, la correcció cal fer-la a través d’una intervenció quirúrgica.
Des del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya, s’ofereix un cercador d’òptiques autoritzades pel Departament de Salut on podem trobar establiments sanitaris on proveir-nos d’ulleres i lents correctores dels defectes refractaris.
Tal com diuen des del Canal Salut, “si els errors de refracció són importants i no es compensen amb els mitjans òptics adequats, poden arribar a provocar discapacitat visual”.
Prevenció
La prevenció i el diagnòstic primerenc –informen des de General Optica– són essencials en l’astigmatisme. A més de programar revisions visuals regulars, especialment quan es tenen antecedents familiars, el millor és consultar amb l’òptic de confiança si s’experimenten alguns dels símptomes d’astigmatisme, com a visió borrosa, fatiga ocular o maldecaps. “Fins i tot encara que no s’experimentin signes d’astigmatisme, es recomana fer-se revisions periòdiques”, indica l’òptica-optometrista a càrrec de Serveis de Salut Visual de General Optica, Elena Barberán.