Un estudi liderat per investigadors del Grup de Neurobiologia de les Demències de l’Institut de Recerca Sant Pau, que va publicar ahir la revista Nature Medicine, identifica que pràcticament totes les persones que tenen dues còpies del gen APOE4 desenvolupen signes de la malaltia d’Alzheimer. Segons l’estudi, a més, aquells individus amb el gen APOE4 duplicat també desenvolupen la malaltia abans que aquells amb altres variants del gen APOE. “Aquestes dades representen una reconceptualització de la malaltia. Aquest gen es coneix des de fa més de 30 anys i se sabia que estava associat a un risc més gran de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. Però ara sabem que pràcticament totes les persones que tenen aquest gen duplicat desenvolupen la biologia de l´Alzheimer. Això és important perquè són entre un 2 i un 3% de la població”, detalla el doctor Juan Fortea, director de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia del mateix hospital.
Canvi de paradigma
Des de fa dècades, la comunitat científica sap que l’APOE4 està associat a un risc més gran de desenvolupar Alzheimer, però fins ara no s’havia determinat que pogués ser una causa determinant de la malaltia.”Molts dels gens que es publiquen i s’investiguen són molt importants des del punt de vista fisiopatològic –com a possibles factors de desenvolupament de la malaltia–, però no informen la persona o la família del “risc individual que té” d’acabar patint Alzheimer”, resalta Fortea.
En l’estudi fet públic ahir, els experts van avaluar els canvis clínics, patològics i de biomarcadors en gens APOE4 duplicats per determinar el risc de desenvolupar Alzheimer. Per a dur a terme la investigació van utilitzar dades de 3.297 donants de cervell, incloent-hi mostres de 273 APOE4 duplicats del Centre Nacional de Coordinació de l’Alzheimer dels Estats Units. També dades clíniques i de biomarcadors de més de 10.000 persones, inclosos 519 APOE4 duplicats de cinc grans cohorts multicèntriques d’Europa i Estats Units –entre elles la de la Fundació Pasqual Maragall– de subjectes amb biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer.
Els resultats suggereixen que pràcticament tots els gens APOE4 duplicats mostraven patologia d’Alzheimer i tenien nivells més alts de biomarcadors associats a la malaltia als 55 anys en comparació a les persones amb un altre tipus, l’APOE3. Als 65 anys, més del 95% dels APOE4 duplicats mostraven nivells anormals de proteïna amiloide al líquid cefaloraquidi –una característica patològica primerenca clau a l’Alzheimer– i el 75% tenien exploracions d’amiloide positives.
En base a aquests resultats, els autors suggereixen que la variant genètica del gen APOE4 no és només un factor de risc per a la malaltia d’Alzheimer, tal com es pensava fins ara, sinó que també podria representar una forma genètica diferent de la malaltia d’Alzheimer. “Aquesta reconceptualització de la malaltia és similar a la que vam proposar des de Sant Pau amb la síndrome de Down, que fa uns anys tampoc no es considerava una forma genèticament determinada d’Alzheimer”, afegeix el Dr. Fortea.
Els autors comenten que aquestes troballes podrien ser útils per desenvolupar estratègies de prevenció individualitzades, assaigs clínics i enfocaments de tractament dirigits a aquesta població específica. En aquest sentit el Dr. Alberto Lleó, investigador del Grup de Neurobiologia de les demències a l’IR Sant Pau i director del Servei de Neurologia del mateix hospital, assenyala que “les dades mostren clarament que tenir dues còpies del gen APOE4 no només eleva el risc, sinó que anticipa l’aparició d’Alzheimer, tot reforçant la necessitat d’estratègies preventives específiques”.