L’experiència sexual, viscuda amb plaer i seguretat, sense coerció, discriminació ni violència, és part de la nostra salut global. Així ho expressen des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). De la mateixa manera que conèixer les nostres emocions i saber com reaccionem a cada vivència ens ajuda a triar activitats i companyies que ens fan viure millor, descobrir i aprendre a gaudir de la nostra sensualitat i sexualitat també hi contribueix.
Tenir accés a informació de qualitat sobre afectivitat i sexualitat, i conèixer la vulnerabilitat del nostre cos davant l’activitat sexual sense protecció són a la base, els preliminars necessaris del nostre gaudi sexual, i el punt de partida més saludable. Després ve saber deixar-se anar per a descobrir allò que ens fa sentir bé, des dels primers senyals de la libido, saber reconèixer, sentir les pròpies ganes de l’activitat sexual, així com tot el que ens ve de gust per anar-la vivint.
Encaixar els desitjos requereix aquest coneixement, primer d’un mateix, i també de l’altre, i la comunicació verbal i no verbal en la relació. El plaer serà sempre proporcional a un bon coneixement i comunicació mutus, i a la tranquil·litat en la seva pròpia expressió.
El benefici que comporten les relacions sexuals comença ja en el propi desig, en les ganes de viure una d’aquestes relacions, perquè és aquest desig que ens va portant a secretar serotonina i dopamina en el ritual sexual. L’augment del reg sanguini per l’acceleració del cor amb l’adrenalina també ens afavoreix. L’activitat sexual, com a tota activitat física, ens aporta guanys físics i psicològics, però, a diferència d’altres pràctiques esportives, si parteixen d’un veritable desig, com caldria sempre, aquest desig va obrint camí a l’activitat, sense que ens suposi un esforç, augmentant el plaer durant el mateix procés i fins al moment de l’orgasme, i no disminuint, com passa quan l’esgotament en qualsevol pràctica esportiva ens demana parar perquè triguem a sentir el benefici. En el joc sexual, el propi plaer alimenta el desig.
Tal com ens explica la psicòloga especialista en sexologia, Alba Povedano, ”la tranquil·litat i el benestar en el ritual del contacte sexual, en solitari o de manera consensuada amb la parella, hi són quan des de les ganes de viure aquell acte escoltes el teu cos i fas coses que et venen de gust. I això passa i ha de passar també al marge de l’orgasme”. De fet, tal com explica, penetració i orgasme els hem situat com a culminació i protagonistes únics en una relació, però sense elles, els beneficis mentals i físics també hi poden ser. “Acariciar-se, mirar-se, fer-se massatges eròtics, masturbar-se, sols o cadascú davant de l’altre, converses, mirades, aporten pràcticament els mateixos beneficis o més que únicament amb la culminació final”.
Pel que fa a la consideració d’una vida sexual activa, la sexòloga afirma que no hi ha, i no hi ha d’haver una estipulació quantitativa que la defineixi. “Allò que vingui de gust hauria de ser la mesura, considerant molt més la qualitat que no pas la quantitat”, diu Povedano.
Tot això sense manllevar els efectes positius també de l’orgasme, acompanyat o en solitari. “Les contraccions són molt bones per al sòl pelvià, i la lubricació també és millor amb més activitat”, exposa l’especialista. També l’ús de joguines sexuals enriqueixen les relacions sexuals, segons explica Alba Povedano, que les coneix bé, com a encarregada de la botiga Amantis Gràcia.
Situant-nos en l’etapa en la qual els teixits, per l’augment de l’edat, es comencen a atrofiar, la psicòloga també explica que l’activitat sexual contribueix a activar la musculatura, tenint en compte que la vagina és un múscul.
Altres beneficis de la pràctica sexual és l’alleugeriment del dolor, per l’activació de les endorfines que entren en joc en el procés. L’estat d’ànim millora, perquè el desig de la relació comporta emocions agradables i, després de tenir-la, i més marcadament després d’assolir l’orgasme, el descens del cortisol ens relaxa i ajuda a agafar el son.
Consulta de sexologia
En cas d’asincronia sexual, quan en una parella no coincideix ni la quantitat de moments de desig sexual, ni el gaudi, és recomanable consultar un especialista en aquests tipus de problemàtiques. En la consulta d’aquests experts es treballen tècniques per apropar els moments de desig, i caldrà descartar patologies que puguin estar causant aquesta asincronia, com ara disfuncions sexuals, o traumes més o menys ocults.
Per exemple, tal com indiquen en l’apartat de Salut Sexual del Canal Salut, “el desig sexual pot estar influenciat per molts factors, no solament físics. Una manca de desig sexual en una parella estable pot indicar problemes de la glàndula hipofisiària o d’altres glàndules hormonals”. Però també cal tenir en compte altres condicionants, per la qual cosa –afegeixen– “qualsevol tractament d’una disfunció sexual ha d’incloure l’estudi de les relacions de parella o les relacions personals i laborals”. S’ha de fer un enfocament transdisciplinari de les disfuncions sexuals, tenir en compte els diversos factors causals que hi poden intervenir al mateix temps”.
Com conclou la psicòloga i sexòloga Alba Povedano, “en la pràctica sexual, no hi ha cap expedient a complir”. Els beneficis d’aquesta pràctica que arribin ho seran en tant que la relació viscuda ho sigui des de la plena llibertat i desinhibició sense cap pressió.