Tot i que el consum de les formes tradicionals de tabac –cigarretes convencionals, cigars o pipes– ha disminuït en els darrers anys o s’ha estabilitzat, altres productes com les cigarretes electròniques, vàpers i bosses de nicotina estan guanyant popularitat entre els més joves. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), un 1,4% de la població de 15 anys o més declara haver utilitzat cigarretes electròniques l’any passat, i un 11,8% les ha utilitzat regularment o les ha provat anteriorment. Tanmateix, l’enquesta ESTUDES del 2023 destaca que més de la meitat dels estudiants d’entre 14 i 18 anys (52,3%) ha provat les cigarretes electròniques almenys una vegada a la seva vida, i un 44,0% ho ha fet en els darrers dotze mesos. Aquestes xifres posen de manifest que es mantenen uns nivells de consum elevats de cigarretes electròniques, més del doble del que s’havia registrat fins el 2016, quan el consum d’alguna vegada a la vida es va situar en un ja elevat 22,6%. En general, a l’estat espanyol, l’edat d’inici del tabaquisme es situa al voltant dels 13-14 anys.
Davant d’aquestes dades, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha centrat en els joves la campanya mundial de 2024 per al Dia Mundial sense Tabac; sota el lema Protegir els infants de la interferència de la indústria del tabac, es pretén crear consciència entre els adolescents sobre la influència nociva de la indústria del tabac. Així, l’OMS insta els governs a protegir els joves perquè no comencin a consumir tabac, cigarrets electrònics ni altres productes amb nicotina mitjançant la prohibició o la regulació estricta. I recomana, entre d’altres coses, crear llocs públics tancats 100% lliures de fum, prohibir les cigarretes electròniques aromatitzades, prohibir el màrqueting, la publicitat i la promoció, incrementar els impostos, augmentar la conscienciació pública sobre les tàctiques enganyoses que utilitza la indústria i donar suport a les iniciatives d’educació i de conscienciació dirigides als i pels joves.
Per tal d’impulsar aquesta protecció al col·lectiu més jove, l’Organización Panamericana de la Salud –conjuntament amb Campaign for Tobacco-Free Kids i Corporate Accountability– ha organitzat un webinar sota el títol Experiencias y estrategias innovadoras para proteger a la niñez y juventud del marketing de las tabacaleras, que tindrà lloc el proper dilluns 3 de juny a les 17.00 de la tarda (Inscripcions: https://paho-org.zoom.us/webinar/register/WN_o1e-uFEMQmaR47AQ_ySJUg#/registration).
En aquesta mateixa línia, l’Associació Contra el Càncer vol aconseguir que el 2030 la societat tingui la primera generació lliure de tabac, i demana el compromís de diversos àmbits socials amb l’adhesió a un manifest per promoure mesures per “erradicar el tabaquisme”. L’aliança vol “desafiar l’statu quo que ha permès que el tabac i els nous productes arrelin” a la nostra cultura. L’entitat recorda que el consum de tabac és la primera causa de mort prevenible a l’estat espanyol i al món i responsable de més del 30% dels casos de càncer de diferents tipus, a més d’augmentar el risc de patir altres malalties. A Espanya, el consum de tabac causa 63.000 morts anuals, que es tradueix en 1 mort provocada per tabac cada 10 minuts.
Una setmana Sense Fum
Amb l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el tabac, abandonar el seu consum habitual i poder gaudir d’un ambient lliure de fum, la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC), que coordina el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, en el context de SumaSalut –AIFICC, CAMFiC i ASPCAT– ha organitzat aquesta setmana nombroses activitats i iniciatives emmarcades dins de l’anomenada Setmana Sense Fum.
Sota el lema “Zero emissions també als teus pulmons” aquest any la Setmana Sense Fum ha volgut destacar i posar en valor la importància de continuar treballant per ajudar les persones amb trastorns mentals a deixar de fumar, donada l’alta prevalença de tabaquisme en aquesta població i per l’alta afectació d’aquest consum en la seva mortalitat i esperança de vida.
Segons dades del Departament de Salut, la meitat de les morts succeïdes entre membres d’aquest col·lectiu, estan relacionades amb el consum de tabac. Aquesta realitat queda reflectida en el Manifest “La necessitat d’abordar el tabac en l’àmbit de la salut mental. Setmana sense Fum – Salut Mental 2024” que han signat més d’una trentena d’institucions, incloent-hi el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), que hi dona suport des de les seves Comissions de Tabaquisme i de Salut Mental, i nombroses societats científiques i hospitals.