Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Ara que les piscines, públiques i privades, ja són obertes, tota prevenció de risc d’ofegament, talls de digestió i insolació és poca. Però l’activitat aquàtica en platges, rius, pantans i piscines ara a l’estiu fa alertar també d’un risc que potser no tothom té en compte, com és llençar-se malament de cap a l’aigua, de manera que es pugui patir una lesió medul·lar i quedar tetraplègic.
Segons l’últim balanç de la Direcció Mèdica de l’Hospital Nacional de Paraplègics, l’any passat va haver-hi només en aquest centre hospitalari set ingressos per una mala capbussada a l’aigua, amb resultat de tetraplegia. Tots els casos van ser homes d’entre 15 i 44 anys. L’Hospital Nacional de Paraplègics, juntament amb la Societat Espanyola de Rehabilitació i Medicina Física (SERMEF), la Federació Nacional ASPAYM (Federació d’Associacions de Lesionats Medul·lars i Grans Discapacitats Físics), Creu Roja i la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme tornen a insistir a la societat en el missatge de prudència com la mesura preventiva més eficaç que eviti conseqüències indesitjables, com una lesió medul·lar.
Per això, totes aquestes entitats tornen a llençar la campanya “Amb cap sí, de cap, no”, per a insistir a la societat en el missatge de prudència com la millor mesura per evitar conseqüències indesitjables, com una lesió medul·lar. Tal com expliquen els especialistes, les lesions medul·lars per capbussades són esdeveniments tràgics, però es poden prevenir. Amb educació, precaució i respecte per l’entorn aquàtic, es pot gaudir d’activitats recreatives segures i evitar conseqüències devastadores, segons es destaca des de les diferents entitats impulsores de la campanya estiuenca.
Calcular malament
Els responsables de la campanya també subratllen que les capbussades en aigua poc profundes o desconegudes són una de les principals causes de lesions medul·lars, especialment durant els mesos d’estiu quan més persones gaudeixen d’activitats aquàtiques. Expliquen que una capbussada mal calculada pot portar a un impacte violent del cap contra el fons, causant fractures cervicals i danys severs a la medul·la espinal. Les conseqüències poden incloure paràlisi parcial o total, pèrdua de la sensibilitat i control motor, i una necessitat d’assistència per a tota la vida.
La campanya, l’eslògan de la qual és “Amb cap sí, de cap no”, tindrà especial protagonisme en xarxes socials amb els etiqueta #Zambullidas2024, #ConCabezaSí i #DeCabezaNo, i missatges que recordin als banyistes la importància de l’observació i la prudència per a prevenir una lesió medul·lar com a conseqüència d’una inadequada capbussada. Les xarxes emissores són: @SanidadCLM, @HNParaplejicos, @SERMEF_és, @ASPAYMNACIONAL, @RFESS1, @CruzRojaEsp.
Ingressos hospitalaris per capbussades
Segons explica la directora mèdica de l’Hospital Nacional de Paraplègics, Mónica Alcobendas, fruit de set capbussades, set homes varen rebre lesions de les vèrtebres C4 a C6, 4 d’elles completes motores. “Es tracta de lesions medul·lars severes amb gran repercussió funcional en persones joves i que podrien haver evitat. Per això és de vital importància la conscienciació amb campanyes de prevenció perquè la millor lesió medul·lar és la que no es produeix”, afirma la Dra.
Des de la Federació Nacional ASPAYM, la seva presidenta Mayte Gallego fa una crida a “ser prudents i no excedir en les confiances a l’hora de capbussar-se, sobretot quan no es coneix el fons, i llençar-se sempre amb les mans per davant”.
Per part seva, la presidenta de la Societat Espanyola de Rehabilitació i Medicina Física (SERMEF), la Dra. Hel·lena Bascuñana, subratlla que “les lesions medul·lars per capbussada representen una causa significativa de discapacitats permanents que podrien prevenir. Ocorren quan hi ha un mal en la medul·la espinal, el qual pot resultar en pèrdua de mobilitat i funció en parts del cos controlades per la medul·la afectada”.
La campanya crida també a respectar les normes i senyalitzacions en piscines i platges per a evitar accidents amb conseqüències irreversibles. Cal evitar salts des de zones rocoses o penya-segats, que a més solen tenir la prohibició expressa d’aquestes accions.
Pautes a seguir
Per a evitar lesions medul·lars per capbussada, hi ha cinc precaucions bàsiques a implementar:
- Conèixer la profunditat. Mai cal capbussar-se en aigües de les quals no coneix la profunditat. Sempre s’ha d’assegurar que l’aigua sigui prou profunda per a evitar el contacte amb el fons.
- Fer una entrada cauta. Ingressar a l’aigua amb els peus primer la primera vegada. Això permetrà avaluar la profunditat i la presència d’objectes submergits.
- Mantenir una supervisió adequada. Els nens i adolescents han d’estar sempre supervisats per un adult responsable quan practiquin activitats aquàtiques.
- Evitar l’alcohol. El consum d’alcohol redueix la capacitat de judici i augmenta el risc de prendre decisions perilloses.
- Senyalització i Educació. En piscines i zones d’aigua públics, cal assegurar que hi hagi senyalització clara sobre les àrees segures per a capbussar-se i educar a tots els participants sobre els riscos.
En cas de lesió es recomana no moure el lesionat perquè una mobilització incorrecta pot agreujar la lesió. S’ha de mantenir a la persona quieta i en la posició en què va ser trobada. S’ha de cridar als Serveis d’Emergència, demanar ajuda mèdica immediatament, i mentrestant, mantenir la calma, fent costat i al lesionat assegurant la seva posició fins que arribi l’assistència professional.