L’art i la creativitat pot ajudar als i les pacients de càncer a compartir un espai on fomentar la seva autoestima i relacionar-se amb nois i noies que han patit o pateixen un procés similar o que tenen les mateixes inquietuds… Aquest és l’objectiu d’Obrint portes, una iniciativa que va néixer de la col·laboració entre el MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i que forma part de l’estratègia Arts en Salut de l’Institut Català de la Salut (ICS).
El projecte va dirigit a adolescents d’entre 12 i 17 anys que pateixen una malaltia oncològica i que es troben en un moment de tractament de baixa intensitat, de manteniment o que fins i tot han acabat el tractament fa poc temps. Durant tres mesos i nou sessions –entre novembre i gener– els dimarts a la tarda, els adolescents i les seves famílies tenien cita al MNAC on se’ls va proposar crear una peça artística, que en aquest cas va ser una porta. “Volíem que participessin en un procés creatiu de debò”, va explicar Norma Vélez, coordinadora dels Projectes d’Arts en Salut del MNAC. “Vam triar la porta perquè té una càrrega simbòlica que permet reflexionar sobre conceptes molt dispars. Poden ser una metàfora de la vida i tenir moltes connotacions: positives i negatives. Una porta tancada pot ser un espai segur, però també una presó. I una porta oberta pot connectar amb somnis i esperances”, va matisar. Un cop definit el projecte en esbossos, els nois i noies van comptar amb el suport dels equips tècnics del Museu, com el d’infraestructures, el de conservació preventiva i el de fusteria. Van anar transformant unes portes nues fins a convertir-se en obres d’art plenes de significat i vida que, després d’estar exposades uns mesos al MNAC i al vestíbul de la Vall d’Hebron, actualment es poden veure al vestíbul del Centre Corporatiu de l’ICS.“És una mostra petita, però real, com qualsevol que tenim al museu. Cada porta va acompanyada del seu codi QR a través del qual podem descobrir el procés creatiu i l’artista”, ha destacat Vélez.
Portes Obertes també va tenir en compte les famílies, que viuen intensament el procés de la malaltia. Mentre els adolescents treballaven al taller, se’ls va oferir les sessions denominades Tardes d’Art, espai on podien compartir la seva experiència a través de tertúlies d’art dinamitzades per una educadora.
“Amb aquest projecte estem investigant si les activitats desenvolupades poden afavorir la salut mental i emocional, com ara mitigar l’ansietat, símptomes depressius i trastorn d’estrès posttraumàtic”, ha apuntat Anna Saló, psicooncòloga de Vall d’Hebron i investigadora principal del projecte. I afegeix: “Els pacients adolescents amb càncer tenen més risc de patir malestar emocional i aïllament social per les característiques del tractament, que poden implicar ingressos freqüents i/o limitació d’activitats i condicions que afecta la seva qualitat de vida”. Segons el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya es diagnostiquen entre 170 i 200 casos nous anuals de càncer infantil dels 0 als 14 anys a tot el territori català. Es tracta de la primera causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys i la segona causa dels 15 als 24 anys, després dels accidents del trànsit.
Tanmateix, Carlota Aguilera, mànager d’assajos clínics i investigadora del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d’Hebron, sosté que “si les conclusions són positives, el projecte Arts en Salut es podria ampliar amb la voluntat de seguir creant nous projectes que estudiïn la connexió entre art i salut en altres patologies”.
Aquesta col·laboració del MNAC i Vall d’Hebron en el programa Arts en Salut, s’ha finançat gràcies a la subhasta de les botes amb les quals Leo Messi va fer el gol número 644 amb el FC Barcelona. Es van subhastar a l’emblemàtica casa Christie’s per 140.000 euros.