Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Disset hores de programació plenes de testimonis i experts, d’actuacions musicals, de relats, entrevistes i d’informació sobre diferents malalties respiratòries va aconseguir recaptar durant el dia d’ahir 6.434.613 euros, que es destinaran a la investigació de diferents problemes de salut respiratòria, que actualment afecten dos milions de persones a Catalunya, segons dades del Departament de Salut.
Les malalties respiratòries –aquelles que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d’òrgans i teixits necessaris per a la respiració– són la tercera causa de mort després de les patologies cardiovasculars i el càncer, i la segona causa d’ingrés hospitalari. També van ser l’objectiu de recerca de la 33a edició de La Marató de 3Cat. Aquestes xifres, amb tendència creixent degut a factors socials i ambientals, comporten situacions que tenen una gran afectació en la qualitat de vida de les persones.
Nombrosos testimonis de persones afectades per alguna malaltia respiratòria van explicar davant de càmera, amb motiu de La Marató de 3Cat, què implica en el seu dia a dia conviure amb una malaltia respiratòria. Entre elles, la coneguda escriptora Pilar Eyre, qui viu des dels 20 anys amb un sol pulmó arran d’una tuberculosi. Eyre va reconèixer que va amagar el seu problema de salut durant un any “perquè era jove i volia viure a tope, no estar malalta”, i que des de llavors ha tingut una vida pràcticament normal “cuidant-me molt i sent molt disciplinada”. També la nedadora Jèssica Vall va fer pública la seva experiència sobre com repercuteix un diagnòstic de salut respiratòria quan et dediques a l’esport d’elit; a ella li van diagnosticar una hiperactivitat bronquial quan estava al CAR de Sant Cugat: “És una resposta exagerada a determinats al·lèrgens, com el clor de la piscina. En el meu cas, l’origen podria estar en les bronquiolitis que vaig tenir de petita”, va dir. Tanmateix, té molt clar que “tenir aquesta malaltia no vol dir no poder tenir una carrera d’elit”.
Fibrosi pulmonar, sarcoïdosi pulmonar, bronquièctasi i moltes altres malalties respiratòries cròniques que no tenen cura es van donar a conèixer en primera persona, però també de la mà d’experts que van detallar tot tipus de símptomes, tractaments i efectes secundaris de cadascuna d’aquestes malalties, algunes d’elles minoritàries però molt invalidants per a les persones que les pateixen i el seu entorn.
Aquesta nova edició de La Marató ha volgut acostar la salut respiratòria al conjunt de la ciutadania, i la societat ha respòs amb 6’4 milions de respiracions per a la recerca i la investigació de les malalties respiratòries. Aquesta xifra encara podria incrementar-se en el propers mesos, ja que fins el 31 de març de 2025 encara es poden fer aportacions a La Marató de 3Cat través d’internet, per transferència bancària o mitjançant Bizum.
Tanmateix, per conèixer com progressa la investigació impulsada per anteriors edicions de La Marató, la Fundació organitzarà un cicle de visites guiades als centres de recerca d’arreu de Catalunya. Així, entre els mesos de març i juny del 2025, centenars de ciutadans podran conèixer els fruits de la seva solidaritat en les visites a institucions capdavanteres en recerca biomèdica. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través del web visitesrecercamarato.tv3.cat