Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El 18 de desembre se celebra un dia mundial dedicat a 184 milions de persones, el 2,3% de la població mundial. És el Dia del Migrant, de les persones que viuen fora del país que els va veure néixer. Els motius que mouen les persones a migrar són incomptables, però actualment tenen una gran importància les conseqüències del canvi climàtic, els conflictes bèl·lics i les desigualtats econòmiques i socials en els diferents punts del planeta. Totes coneixem històries en primera persona com la que ens comparteix l’Eman, membre del grup Migració i Salut d’ISGlobal. Són històries que fan que la nostra opinió respecte a la migració s’acosti a la de l’imaginari col·lectiu o s’allunyi.
Segons el darrer baròmetre CIS, els espanyols perceben la “immigració” com el cinquè problema més important que afronta el país, per sobre de la crisi econòmica o de la qualitat de l’ocupació. El discurs d’alguns partits polítics i d’alguns mitjans de comunicació que assenyalen els migrants com a usurpadors (d’habitatge, feina i d’ajudes socials), sense cap base real, creen aquests problemes que van passant de boca a orella, es consoliden i es converteixen en un motiu de preocupació infundada. La migració, lluny de ser un problema, resulta moltes vegades la conseqüència de molts problemes i la solució a molts altres. La realitat migratòria és una oportunitat per integrar les diferents realitats al nostre dia a dia i en tots els aspectes de la vida.
Diversitat cultural: una història personal i professional
Com a filla i parella de migrants m’apropo a aquesta realitat de manera molt sensible, és una part fonamental de la meva història personal. Com a metge familiar i comunitària que atén cada dia pacients que provenen de realitats culturals i socials molt diverses ho visc com una necessitat incessant de noves formacions que m’ajudin a fer la meva feina de la millor manera possible i participar en investigacions d’alta aplicabilitat que facilitin la nostra manera de treballar.
Atendre migrants a l’Atenció Primària
Sempre s’havia dit que migraven els més sans i forts. Han passat els anys i han canviat els patrons. Ara es desplacen famílies senceres, nens de molt poca edat, persones d’edat avançada amb una salut més debilitada i adolescents i joves que fan, amb més o menys sort, el trajecte migratori sols. Als professionals gairebé no ens han parlat de diversitat a les universitats i, si ho han fet, ha estat anomenant alguna malaltia infecciosa endèmica en alguns països.
Sovint es parla de “barreres idiomàtiques” en comptes de “dificultat idiomàtica”; d’“acompanyants” i no de “mediadors”; de “salut pública” i no de “salut individual”; d’“individus” i no de “comunitats”. Potser aquí rauen moltes de les claus, en abordatges que no s’ajusten als recursos que realment necessitem. La realitat és que està demostrat que l’accés a l’atenció sanitària és més complicat per a la població migrant, i un cop s’hi accedeix hi ha menys diagnòstics i un infratractament de les patologies diagnosticades. I si els problemes a què ens enfrontem són de l’àmbit de la salut mental, la gestió augmenta molt de complexitat. Els professionals solen sentir-se insegurs, les persones migrants moltes vegades no se senten compreses en el seu malestar, que no es valida i no s’ofereix el tracte més adient. Per tot això, s’estan fent estudis qualitatius juntament amb la comunitat migrant per a poder millorar el diagnòstic, el seguiment i el tractament de la salut mental en aquest col·lectiu. Coneixent les necessitats i millorant les formacions dels professionals en l’àmbit de la salut mental la integració serà molt més senzilla.
Humilitat cultural i formació
Els professionals sanitaris també som un col·lectiu divers, amb els seus prejudicis, les seves experiències viscudes, els seus coneixements i el seu dia a dia. La humilitat cultural ens permet relacionar-nos amb curiositat, empatia i respecte posant els nostres pacients al centre i construint-hi una relació de confiança que sigui la base d’un sistema sanitari universal i just per a tothom. La diversitat que ens aporta la migració, integrada a la societat autòctona, la dota de valors que la fan més acollidora i inclusiva. Mirem al nostre voltant el 18 de desembre i felicitem-nos tots pel Dia del Migrant.