Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Què és el més important de la vida, si no és la pròpia vida? La salut és, sense cap mena de dubte, l’anhel més gran de les persones. L’esport, l’alimentació, la socialització… són aspectes que influeixen en la nostra salut i que depenen de nosaltres. Però també n’hi ha d’altres, externs a nosaltres, que vetllen incansablement per prevenir la malaltia i promocionar la salut. Els parlo de les infermeres.
Les infermeres no som només el cor del sistema de salut, sinó també les garants d’una atenció integral, personalitzada i humana. No obstant això, la nostra professió s’enfronta a desafiaments estructurals que requereixen una resposta contundent i compromesa per consolidar el paper que ens correspon.
Actualment, Espanya compta amb una de les pitjors ràtios infermera-persona atesa a Europa. Aquesta situació sobrecarrega les professionals i posa en risc la qualitat de l’atenció. Per revertir-ho, cal incidir en dos aspectes fonamentals. En primer lloc, reclamem acords polítics que accelerin unes ràtios adequades, que garanteixin unes cures i acompanyament de qualitat.
I, en segon lloc, cal ampliar les places universitàries, oferir condicions laborals dignes i promoure un reconeixement social. La raó és que, tot i que el 53% de les infermeres a Espanya tenen menys de 45 anys, aquestes són insuficients per compensar la manca estructural de professionals. Mentre no s’atorgui a la infermeria el lloc que li correspon, s’estarà limitant el seu atractiu, potencial i singularitat, en un context de relleu generacional i repte demogràfic.
També cal consolidar la prescripció infermera, una competència eficaç per millorar l’atenció i eficient per a la sostenibilitat del sistema. És imprescindible unificar els criteris a tot l’Estat, assegurar la formació necessària i donar garanties jurídiques. I, molt especialment, brindar de reconeixement.
Els reptes que afrontem les infermeres no són només qüestions estructurals o específiques del nostre entorn, sinó que també estan condicionats per grans reptes globals, com la intel·ligència artificial i la crisi climàtica. Les infermeres som agents clau en la transformació d’un sistema que s’ha d’adaptar a les noves necessitats socials.
Aquest escenari ens obliga a posar el focus en el benestar de les professionals. L’estrès, les llargues jornades i la manca de reconeixement ens impacten directament en la salut física i emocional, i això minva que puguem donar el millor de nosaltres mateixes a les persones a les quals atenem.
Amb més de 50.000 col·legiades, des del COIB assumim la responsabilitat de liderar els canvis necessaris per garantir una professió forta, prestigiosa i reconeguda. Creiem fermament que un futur sense infermeres, és un futur sense salut.